Ирена Анастасова: НПО прокарват джендър идеологията в училищата

Мар 02, 2023 Новини БСП в медиите 0 953

Държавата трябва да се намеси и да спре безумния скок на цените

„На партията номер едно в лявото пространство ѝ се падна и номер 1 на предстоящите парламентарни избори на 2-ри април. Това е логично.“ Така зам.-председателят на БСП и водач на листата в Ловеч Ирена Анастасова коментира жребия на ЦИК за номерата на партиите в бюлетината.

В ефира на БСТВ социалистът изказа свои наблюдения, според които още не сме започнали кампанията, а вече се правят внушения как отново няма да има редовно правителство. „На всички български граждани им е ясно вече, че това безвремие в политиката и отвращението от многото гласуване, трябва да имат край. Няма как служебното правителство да свърши работата на редовно правителство и Народно събрание“, заяви тя попита: „При нас те управляват вече година и половина и провеждат политики, чии са тези политики?“

В своята кампания БСП ще заложи на проблемите в социалната сфера. „Всички действия, които сме предприели и като парламентарна група, са били в защита на хората, решаване на проблемите на всички, но най-вече на уязвимите, младите семейства и децата“, обясни тя и даде пример с част от постиженията на партията в последния парламент - минималната работна заплата да е 50% от средната, безплатните учебници за всички ученици, еднократна помощ от 300 лв. за всички до 4-ти клас. „Ще работим тази помощ да стане 350 лв. и да бъде поне до 7-и клас“, уточни социалистът.

Ирена Анастасова посочи и част от нещата, за които БСП ще продължава да се бори: „Младите до 26 г. да бъдат освободени от данъци, да има еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дете, както и да подкрепим майките-студентки за втората година. Ще искаме и ново преизчисляване на пенсиите, което да е за всички пенсионери“, заяви тя.

По отношение възможните коалиции след изборите социалистът припомни, че БСП взе решение на своя Конгрес след 2-ри април да направи допитване до всички партийни членове с кого може да се коалира.

Във връзка с предложението на левицата за налагане на таван на цените на основни хранителни продукти Анастасова отбеляза, че става въпрос за стоки, които са необходими ежедневно за оцеляването. „Когато виждаш как тези цени скачат с 30-50% за половин година, пределно ясна е, че говорим за спекула.  Няма как да се откажем от участието на държавата във всички сфери, защото държавата е тази, която и в този момент може да се намеси и да спре този безумен скок на цените“, категорична е тя.

„Ние ще държим да има таван на цените на основните продукти, както и да приемем закон за спекулата“, каза още социалистът и попита защо тази мярка може да се случи в редица европейски страни, но не и в България.

Според Анастасова на българското общество трябва да се обясни защо толкова се застъпва темата за джендър идеологията и защо БСП иска такъв референдум. „В българските училища и детски градини неофициално се правят непрекъснато опити  да се прокара джендър идеологията“, предупреди тя и уточни, че това се случва, чрез НПО-та.

БСП отстоява позицията, че всеки военен конфликт трябва да намери мирно решение. „Затова ние сме против предоставянето на оръжия за Украйна от самото начало - оръжията не допринасят за мирното решаване на конфликта, те ни правят страна в него“, посочи зам.-председателят на партията.