Проф. Михайлов: Живеем в страна, в която се събират капачки за кувьози – абсурдно е държавата да не мисли за децата си

Фев 28, 2023 Новини БСП 0 622

БСП винаги е подкрепяла възстановяване на училищното здравеопазване

„Най-дълго в своя живот съм бил педиатър, затова отношението, което ще взема преди всичко е на детски лекар. Тази сутрин гледах каналите на една от националните телевизии – там показаха, че деца продават благотворително мартеници, за да помогнат на друго дете. Това говори до какво положение е стигнало българското детско здравеопазване“. Това заяви водачът на листата на БСП-Смолян проф. Георги Михайлов по време на политическа дискусия на тема „Какво означава детското здраве да бъде национален приоритет?“.

Той посочи, че един от най-сериозните въпроси, които трябва да бъдат дискутирани по отношение на здравеопазването, е неговото финансиране. „Ние смятаме, че системата на здравеопазването не може да бъде пътечно финансирана.  Дори най-големият ни политически противник ГЕРБ, в лицето на неговия министър на здравеопазването Кирил Ананиев, обяви официално от трибуната на парламента преди години, че при създаването на националната детска болница, нейното финансиране и отчитане няма да бъде на пътечен принцип“, каза проф. Михайлов.

Според него трябва да се стремим да превърнем детското и майчиното здравеопазването в приоритет и то да се финансира директно от Министерството на здравеопазването: „Всеки ще каже, че трябва да се намали детската смъртност, а някои наши политически партньори дори се опитваха да кажат, че тя е намаляла. Тя действително е намаляла, но ние сме много далеч от европейските стандарти, а в някои области на България сме в катастрофално положение по отношение на детската смъртност“, каза той и допълни, че е много важно здравните власти да се борят и с показателя болестност при децата.

Проф. Михайлов коментира и технологичната и кадровата осигуреност: „Срам ме е да изпратим камери да документират детските отделения. Вижте кадровата осигуреност: няма сестри, те са в пенсионна възраст, почти няма педиатри, отделенията са в критично положение за задържане на кадровото осигуряване - ето това са основните задачи, но те искат приоритетно финансиране“.

„Бяхме свидетели на ужасяващи неща, раздадени милиони за нещо, което не се е случило. Финансирането трябва да се случва пред очите на нацията, пред нейните народни представители.  Ролята на гражданските организации е изключителна, те са метрономът, който показва верния ритъм на нацията. Трябва винаги да се вслушваме в гражданските организации“, заяви той.

По думите на проф. Михайлов, трябва да се отворят основите на разбирането  за това как функционира здравната система. Той изрази несъгласие, че не трябва да се говори вече за детска болница, а за профилактика и скрининг: „Детската болница представлява върха на пирамидата, но без нея, пирамидата е без покрив и тече отвсякъде. Ясно е как трябва да бъде построена тази пирамида, но е ясно, че начинът на финансиране трябва да бъде дискутиран в системата“, допълни социалистът.

По отношение на липсата на кадри в системата на здравеопазването, проф. Михайлов посочи, че единият от проблемите, които води до това, е проблемът с квалификацията: „Ние като политическа сила много сериозно бяхме направили  заявка да бъде внимателно оптимизирана  системата за специализация в България на кадрите с висше медицинско образование, да бъде променена системата за дългосрочна специализация във високотехнологични центрове в света и да бъде променена специализацията по системата на т.нар. „продължително образование“, каза проф. Михайлов и посочи, че много хора напускат страната, защото нямат възможност да осъществяват израстването, което има в целия свят.

Другият проблем безспорно е финансирането, смята проф. Михайлов: „Патологичният момент тук е, че медицинските лица са в пряка зависимост от оборота на клиничните пътеки. Този порочен принцип срутва цялото здравеопазване.  Основната част от възнаграждението зависи от ДМС, което е свързано с броя на пътеките. Докато това съществува, няма да има педиатри, защото те са съвестни хора, вършейки внимателно своята работа и когато не получава необходимото финансово стимулиране, предпочитат друга специалност“.

„Няма достатъчно детски кувьози в отделенията, живеем в държава, в която се събират капачки за тяхното закупуване. Това означава, че държавата не е помислила по елементарен въпрос за себе си и за опазването на своите деца“, изрази възмущение проф. Михайлов.

По време на дискусията той коментира и въпроса с ваксинирането: „Българският ваксинационен календар се изпълнява съвестно от всички и нивото на ваксинираност в България не се различава от държавите в Европа. Големият проблем е по отношение на доброволните ваксинации – там е големият проблем, там се появи проблемът по време на COVID-кризата, там се появява проблемът всяка зима при грипните епидемии. Там вече нашият процент е много нисък“, посочи специалистът.

По отношение на профилактиката той акцентира, че е много важно да се наблегне основно на повишаване на нивото на здравна култура на нацията, като е важно да се разбере, че профилактиката в детската възраст и в късните стадии от живота на човека е изключително важна – а това е задача на Министерството на здравеопазването.

„Трябва да се стъпи на базата на общопрактикуващите лекари, които са скелета, който осъществява профилактиката. БСП винаги е била в подкрепа на възстановяване на училищното здравеопазване – това е абсолютно задължително, който го съсипа трябва да си носи греховете“, каза на финала на дискусията проф. Михайлов.