Народни читалища към Нинова: Разчитаме на вас да пазите българската култура

Фев 27, 2023 Новини БСП 0 325

Нинова: Няма да допуснем посегателство върху читалищата

"Няма да допуснем посегателство върху читалищата, защото това ще е посегателство върху българската идентичност и култура, върху традиционните ценности. БСП ще продължи да отстоява необходимостта от силна държавна политика в подкрепа на читалищата и достойно и ясно регламентирано финансиране на българските народни читалища".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща с ръководството на Съюза на народните читалища днес, поискана от тях. В разговора участие взеха председателят на Комисията по култура и медии в 48-ото Народно събрание Иван Ченчев, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, председатели на читалища от цялата страната.

Председателят на Съюза на читалищата Николай Дойнов се обърна към БСП с конкретни искания, като благодари за общата работа през годините.  Читалищните дейци ще разчитат, както и досега, на подкрепа и законодателни промени, свързани с  функционирането на читалищния регистър, увеличаване на субсидията с 30 % като адекватен отговор на инфлационните процеси и повишени разходи, излизане на читалищата от Закона за обществените библиотеки, както и това читалищата да станат част от националната културна инфраструктура.

"У нас е имало читалища, които са пазели българщината, дори когато не сме имали държава. БСП  винаги се е борила да има повече средства за читалищата, защото те са тези, които и днес, в трудните времена на криза продължават да пазят и развиват българските традиции, и да работят с децата", посочи Иван Ченчев.

По време на разговора бе засегната важната роля на читалищата за децата днес и тревогата на всички от все по-настъпващата в Европа джендър идеология в училищата.