Корнелия Нинова: Подредихме листите, приехме предизборна платформа, стартираме референдум

Фев 24, 2023 Новини БСП 0 809

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседанието на НС на партията

На Националния съвет на БСП взехме четири решения:

Първо, приехме декларация по повод годишнината от войната в Украйна и вандалския акт на посегателство срещу Паметника на Съветската армия. Чух и думите на Борисов днес: “Веднага да се маха плочата“. Мислим, че достатъчно омраза, агресия и разделение на българския народ има, за да всяваме още. Точно на нас, председатели на партии, не ни отива да го правим, а да търсим каузи, които обединяват. Защото паметниците са историята на България. Нека да я пазим тази история, да я почитаме, въпреки че някои я приемат, други - не, но това е историята на България и тя трябва да се пази.

По-добре да търсим обединителни каузи в тези напрегнати времена и разделения. За нас такава кауза може да бъде тази за мира. Още веднъж потвърждаваме позицията си, че тази война е унищожителна, братоубийствена, с тежки последици за целия свят, за Европа и за България. Виждаме изхода от нея в спиране на военните действия, започване на преговори с цел постигане на траен мир.

Второто, което решихме: подредихме листите си за парламентарните избори - без никакво напрежение, скандали или разправии. Много спокойно, в добър разговор с нашите структури, още по време на реденето на листите. Днес с едно сериозно мнозинство, над 100 гласа, наредихме листите за цялата страна.

Трето, приехме своята предизборна платформа, която озаглавихиме: "Мир, благоденствие, солидарност и прогрес". В нея сме разписали във всички сектори на обществения живот с какво се ангажираме пред българските граждани в тази кампания. Много от нещата, които обещахме миналия път, свършихме - и в участието ни в правителство, и след това в парламента. Но остана и много несвършена работа. Разбира се, развили сме допълнително нашите политики. Също с пълно единодушие беше приета предизборната платформа на партията. За нас политики са най-важното нещо в тази кампания.

Четвърто, в изпълнение на решението на Конгреса, започваме подготовката за референдума "за" и "против" джендър образованието в училищата - до 18 години. Ние нямаме нищо против хората с различна сексуална ориентация, уважаваме правата им и ги защитаваме по Конституция, но не бихме искали тази идеология да прониква при децата.

Процедурата, с която се започва един референдум, е създаване на инициативен комитет. Приехме 9 имена и оставяме инициативния комитет отворен - очакваме още хора да се присъединят. Това са: Нешка Робева, Иван Гарелов, проф. Светослав Иванов (ректор на Националната спортна академия до 2003 г.), проф. Радослав Гайдарски, Милко Багдасаров (директор на училището "Петко Рачев Славейков" в Кърджали), Костадин Бояджиев (баща на 6 деца), Ирена Анастасова (дългогодишен директор на училище), Христо Христов (студент на 26 години), Иван Гранитски (писател).

Проведохме срещи с граждански организации, които защитават семейството и децата. Продължаваме този процес в изпълнение на решението на Конгреса. Националният съвет възложи на Изпълнителното бюро да уточни въпросите.