Изказване на председателя на НС на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията

Юли 16, 2011 Новини БСП 0 1020

16 юли 2011г

16 юли 2011г.

 

Уважаеми другарки и другари, днес ни предстои едно от най-отговорните решения, които предстои да вземе този състав на Националния съвет на БСП. Естествените очаквания и на партията, на нашите членове и симпатизанти, на медиите и на обществото като цяло е кой ще бъде кандидатът за президент, издигнат от Българската социалистическа партия. Но за мен това е по-малкият въпрос от тези, на които трябва да си дадем отговор днес. По-съществените са други. И първият е защо БСП участва в тези избори, какво иска да постигне и какво иска и може да направи за България и за хората? Вторият е: има ли БСП политическата воля и вътрешната сила, вътрешното единство да покаже себе си като алтернатива на това, което се случва при управлението на ГЕРБ?

Всъщност тук стигаме и до въпроса какво се случва в България. Ние имаме управление - това сме говорили нееднократно, но държа днес да го подчертая - което е пряко отрицание и по дух, и по съдържание както на Конституцията на републиката, така и на европейското развитие на България. И това се вижда всеки един ден в поведение, в решения на правителство, на парламент, в медиите.

Вместо разделение, баланс на властите, тяхно взаимодействие в интерес на нацията, ние имаме едно авторитарно еднолично управление. Вместо търсене на съгласие по време на тежка икономическа и социална криза и мобилизиране на капацитета на нацията в една посока, имаме завръщане и съзнателно насаждане на разделение, конфронтация, омраза и полицейщина. Вместо формулиране на дългосрочни стратегии за страната, за догонващо развитие на България, която остава най-бедната страна в Европейския съюз, имаме кърпене на огромни бюджетни дупки, изразходване на фискалния резерв, който остави, временно запушване на избликващи социални напрежения. Имаме импровизация и некомпетентност. Имаме и подчертано дясно управление, което прехвърля тежестта от кризата върху обикновения българин. Вместо вдъхване на чувство за стабилност, за някаква надежда и перспектива, имаме едно лековато отношение и раздразнителност към критиките, оплакване и хленчене на втръсналата латерна за „лошата" тройна коалиция и нейното наследство. Това е съвсем накратко, без да влизам в подробности, реалността, в която живее страната и всеки човек в България.

Какъв е резултатът от това? Обществото е в тежка апатия. Съзнанието в обществото е много потиснато. Чувството за безизходност и за спасяване поединично преобладава. И искам да задам на Националния съвет този въпрос: харесва ли ви тази реалност и можем ли ние да я променим?

От това в каква атмосфера ще протече днешното обсъждане, какви послания ще отправим всички ние и всеки един поотделно зависи не само успехът на кампанията на нашия кандидат-президент, но в голяма степен и бъдещето на България и на БСП. И аз настоявам всеки един от членовете на Националния съвет да се замисли и да си даде сам за себе си отговор на тези въпроси.

Ние стигнахме до днешното заседание и до днешното обсъждане чрез възможно най-демократична процедура в Българската социалистическа партия - без дирижиране и намеса от страна на "Позитано" в процеса на номинация на кандидат-президент. Той съчетава в себе си много страни и белези на нашата партия и сериозни дискусии, и местна куртоазия, често и лично партийно позициониране. Стана повод и за много коментари в медиите. За съжаление, повечето от тях направиха пак наши членове, в т.ч. участници в процеса. И въпреки това резултатите от този процес на номинации мисля достатъчно обективно показват авторитета, популярността и нагласите на членовете на Българската социалистическа партия или най-малкото на актива й, защото в този процес чрез конференциите са участвали хиляди членове на БСП.

Знам, че в очакването на днешния ден в наши среди традиционно върви трескава подготовка - разговори, телефонни, лични, убеждавания, наговаряния, алианси, с най-различни цели, в т.ч. такива, които са далеч от интересите и на БСП, и на България.

Предстои ни да изслушаме уважаваните наши кандидати, които са попълнили декларации за участие. Преди това да се случи, нека всеки един от тях си отговори на критериите, въпросите, които според избирателите са сред най-важните в този мажоритарен и национален избор за най-високата длъжност, най-високият пост в нашата държава, нашата република.

Според социологията президентът трябва да е обединяваща фигура, да представлява достойно България пред света и да има авторитет в Европа, да е близък до нуждите на хората, да е почтен и некорумпиран. Бих допълнил още един критерий, който много често забравяме в нашите вътрешнопартийни обсъждания и в нашите номинации - да е избираем, да бъде харесван, да може да бъде подкрепен с 51% от българските граждани в крайна сметка. Това би трябвало да бъде амбицията, целта на всеки един от нашите кандидати.

Ние се намираме в трудна ситуация. БСП е в по-добро положение днес за парламентарни избори, отколкото за президентските, които предстоят през тази есен. Днес най-вероятно бихме постигнали на парламентарни избори видимо по-добър резултат, отколкото този, който имаме през 2009 г. като брой народни представители. Със сигурност по-добър резултат от този, който бихме получили на парламентарни избори преди една година, защото е видимо, че има ръст и на доверие, и в готовност за гласуване за БСП. Но това никак не е достатъчно за победа на президентските избори, никак не е достатъчно.

И тук стигам до въпроса за това за какво трябва да се борим заедно с нашия кандидат - за достойно участие, за идентификация, за подпомагане на кампанията на нашите кметове и кандидат-кметове или за една изключително трудна за постигане победа над ГЕРБ на президентските избори.

Задавам този въпрос, защото съм чувал мнения, в т.ч. и на Националния предизборен център, че няма нищо страшно в една загуба, стига да покажем, че сме алтернатива на ГЕРБ и да се представим достойно. Трудно бих могъл да споделя този подход, защото е той минималистичен. Постигането на победа изисква обаче изключителна вътрешна мотивация не само на кандидата, който Националният съвет на БСП трябва да излъчи, но и на цялата партия. Защото, първо, ГЕРБ остават първа политическа сила, с няколко потенциални фигури, които могат да бъдат кандидати за президент, всяка от които е значително по-разпознаваема и харесвана от всеки един от нашите кандидати. И въпреки това вторият тур вече изглежда неизбежно.

Второ. Ние имаме изключително сериозна конкуренция в лицето на кандидатурата на Меглена Кунева, която като независим, в кавички, бих казал граждански и антипартиен кандидат, към днешния ден обира симпатиите и подкрепата на по-голямата част от разочарованите от ГЕРБ, в т.ч. - и обръщам внимание на това - на немалка част от нашите избиратели, до 1/5, около 20% от нашите избиратели са склонни да гласуват за нея. И това е един пример за това как често нашите дискусии, спорове и схватки тук, в тази зала, са далеч от това, което мислят хората, на чийто глас ние разчитаме. Също толкова често начинът, по който водим нашите дискусии тук и особено преди и след това в медиите, разочароват хората, които вярват в БСП много повече, отколкото всякакви атаки на нашите опоненти.

Тази ситуация означава, че нашият кандидат, не сам разбира се, а с искрена подкрепа на всички нас, трябва да мобилизира целия потенциал на БСП, но, разбира се, и да се бори достатъчно успешно на полето, което днес заема Кунева, на полето на хората, които са разочаровани от ГЕРБ. Затова очаквам всеки от кандидатите, които ще се изправят пред Националния съвет на БСП, да заявят какви цели си поставят, смятат ли, първо, че отговарят на тези обществени очаквания, които посочих не на база на мои произволни преценки, а на база на социологията? Как виждат ролята на президентската институция в държавата в този момент? И какви лични мотиви ги водят да поемат такава отговорност в този, мога да кажа, кръст за една изключително тежка кампания да претендират за президентския пост? Как ще достигнат до вътрешна мобилизация? Смятат ли, че имат достатъчно популярност и подкрепа? И как ще привличат избиратели, които не са нито членове на БСП, нито дори са леви?

Очаквам да направят това, а не да обяснят колко лоши са другите кандидати. Също така очаквам предварително всеки от кандидатите да заяви в самото начало, че ще окаже пълна подкрепа в кампанията на този, който бъде избран с таен вот от Националния съвет на БСП.

Огромна днес е отговорността на всеки член на Националния съвет, най-вече пред тези хора, които по села и по градове очакват нашето решение, които очакват предстоящото заседание на конгреса и, разбира се, нашия традиционен събор на Бузлуджа.

Би трябвало днес да направим първа стъпка в кампанията. От това как ще я направим, какво послание, какви знаци ще отправим от тази зала, в немалка степен зависи и крайният успех. Със сигурност всеки един от членовете на Националния съвет има своите лични предпочитания, лични симпатии и антипатии, конфликти и обиди. Със сигурност повечето през тези дни са получавали внушения, убеждавания и предложения. Иска ми се да вярвам, че ще се водим всички ние и всеки един от нас от чувството на тази отговорност, която носим като членове на висшето ръководство на Българската социалистическа партия - партия, която през тази година ще отбелязва 120 години от своето създаване. А това в какво състояние вътрешно и обществено ще посрещнем 121-та годишнина от БСП, е в наши ръце и много ми се иска да е вярно, че днес Националният съвет ще бъдем на висотата на тази отговорност, с която е натоварен от партийните членове и от Конгреса на партията.