Корнелия Нинова: За нас целта трябва да е мир, а не война

Фев 24, 2023 Новини БСП 0 457

24.02.2023 г.

 „Опустошителна, братоубийствена война с тежки последици за целия свят – в областта на енергийната сигурност, икономиката, инфлацията, бедността и доходите на хората.” Такава равносметка направи лидерът на БСП Корнелия Нинова по случай навършването на една година военни действия на територията на Украйна.

Според нея поведението на България спрямо войната през тази година е било противоречиво заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство, което да изразява една трайна и последователна позиция.

„Позицията на БСП е  последователна и ясна:  ненамеса на България, запазване на неутралитет, хуманитарна помощ за бягащите от войната, за майки с деца, но непредоставяне на оръжия и търсене на дипломатически изход”, посочи Нинова.

 По нейните думи, наблюдавайки събитията от последните дни, изглежда, че конфликтът се задълбочава.

„За нас пътят е прекратяване на военните действия, преговори по дипломатически път и установяване на траен мир. България може дори да бъде инициатор на такава политика, ако имаме повече самочувствие и характер – за нас целта е мир, а не война”, убедена е Корнелия Нинова.