Кристиан Вигенин организира среща във Виена за перспективите за мир в Украйна

Групата на социалдемократите, социалистите и прогресивните в Парламентарната асамблея на ОССЕ изразиха безпокойство, че твърде малко се говори за мир и дипломация

По инициатива на заместник-председателят на БСП и заместник-председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Кристиан Вигенин Групата на социалдемократите, социалистите и прогресивните в Парламентарната асамблея на ОССЕ се събра във Виена, за да обсъди перспективите за мир в Украйна, възможните сценарии за края на войната и последствията за европейската сигурност и глобалните отношения. Срещата се проведе непосредствено преди Зимната сесия на Асамблеята, която ще отбележи една година от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Кристос Кацулиас, ръководител на Бюрото за международно сътрудничество на фондацията на немските социалдемократи "Фридрих Еберт" във Виена, представи експертните си виждания за възможните развития на конфликта и последиците за Европа, ролята на САЩ и Китай, дългосрочните заплахи за съседните региони.

Социалистите изразиха безпокойство, че наред с подкрепата за Украйна - военна и хуманитарна, твърде малко се говори за мир и дипломация, а всекидневно продължават да загиват хора. В същото време, трябва да се положат усилия да се съхрани Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа като последната регионална международна организация в сферата на сигурността, която все още дава възможност за поддържане на диалог с Русия.

Срещата беше организирана със съдействието на института "Карл Ренер" към Австрийската социалдемократическа партия.