Атанас Папаризов: Едва вчера бе отбелязан напредък в преговорите с Чешкото председателство по Третия енергиен пакет

Едва вчера бе отбелязан напредък в преговорите с Чешкото председателство по Третия енергиен пакет

Едва вчера бе отбелязан напредък в преговорите с Чешкото председателство по Третия енергиен пакет. Така коментира българският евродепутат от Групата на партията на европейските социалисти (ПЕС) Атанас Папаризов започналия вчера - 18 февруари трети триалог между Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия по Третия енергиен законодателен пакет. По-рано днес, българският евродепутат, който е докладчик по регламента за условията за достъп по газопреносни мрежи участва в съвместна пресконференция с останалите докладчици по Третия енергиен пакет - Елунед Морган, Антонио Муса, Жил Чичестър и Алехо Видал-Куадрас.

В изложението си Атанас Папаризов засегна някои основни въпроси от развитието на преговорите като разделянето на дейностите по доставка и пренос на електроенергия и газ (unbundling),  независимостта и правомощията на националните регулатори и защитата на потребителите.

Българският евродепутат изтъкна, че е необходимо задълбочаване на регионалното сътрудничество, както и че има напредък по отношение на 10-годишните инвестиционни планове, като вместо незадължителни те ще служат като критерий (benchmark) за оценка на инвестиционните дейности на предприятията.