Декларация на ПГКБ

Декларация на ПГКБ, прочетена от зам

Декларация на ПГКБ, прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков

 

Тези дни се навършиха 20 години от гласуването на българската Конституция. Конституция, благодарение на която Вие, народните представители, реализирате законодателната власт, Вие, г-н министър председател, реализирате с кабинета изпълнителната власт, а съдът трябва да съди и да реализира съдебната власт. Днес ние можем да констатираме, че не само външното неуважение към Конституцията, което се изрази в начина, по който беше отбелязан фактът на нейното приемане от управляващата партия и висшите нейни ръководители, но и поведението през последните две години, което е свързано с неуважение на правилата, на закона, на Конституцията. Тази Конституция, заради която ние сме тук, а Вие, г-н министър-председател, стоите там. Отношенията между власите се изграждат на базата на засилена конфронтация. Авторитетът на всяка една от властите не се цени и основният пример в това отношение давате Вие, г-н министър-председател. И тогава, когато заявявате, че народните представители са безделници, и тогава, когато заявявате, че имате друга работа и няма да дойдете в Народното събрание, защото Народното събрание реализира, пряко избрано от народа, конституционния принцип за народовластие.

От това нарушено взаимодействие, неуважение между институциите и властите страда и съдебната власт. С непрестанните изявления, които слагат в един кюп и онези хиляди почтени съдии, които в срокове и справедливо раздават правосъдие и разбира се онези, които дават лошия авторитет на системата. И тук изявленията най- вече на вътрешния министър и на министър-председателя са част, принос в тази дестабилизация и нарушено взаимодействие между властите. Пример за това беше и отсъствието на министъра на правосъдието тук в пленарната зала при обсъждането на докладите на съдебната власт - на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд, Висшия съдебен съвет, Инспектората. Защото има само един ден в годината, в който взаимодействат трите власти - на полето на законодателната власт се събират представители на съдебната власт и би трябвало да дойде представителят на изпълнителната власт. Той отсъстваше, министърът на правосъдието. И тази поредица от заявени позиции, които обикновено в медиите звучат като палав прочит на междучовешки отношения, са всъщност нашият прочит на действието на Конституцията, за мястото на институциите, за дължимото уважение на всяка от тези институции. Защото когато, г-н министър председател, Вие искате да се отнасяме към Вас с уважение като министър-председател на републиката, трябва да намерите силата да се извините на онези „безделници", които са избрани от народа и изпратени тук в Народното събрание.

20 години от Конституцията не са само плакат. 20 години от Конституцията са разбиране във всеки български гражданин за върховенството на закона, за мястото и ролята на институциите и за дължимото уважение към тях - от кмета на последното село до президента. И тогава, когато примерът на политиците е неуважение един към друг, неуважение към другите институции, бутафорно, медийно, много често свързано с артистични прояви поведение, тогава не можем да очакваме, че България ще бъде уважавана като държава от нашите партньори. Не можем да очакваме, че за България ще има разбиране за правова държава, в която върховният закон е норма за поведение за всички, най- вече за висшите й политици, които трябва да дават пример на гражданите.

Ето защо ние от Коалиция за България, от БСП, призоваваме Вас, г-н министър-председател, призоваваме всички останали институции - когато вземат позиция и тя може да прозвучи атрактивно в медиите, да се замислят как тази позиция лежи на полето на Конституцията. Защото именно заради тази Конституция ние сме тук, Вие сте там, г-н министър-председател, съдията съди. В противен случай няма държавност. Конституцията не е самоцел, тя е онези правила, на които всички трябва да се подчиняват, за да бъдем България в 21-ви век, а не някаква държава от друг континент и в друго време.