Христо Проданов: Станишев, който постоянно иска оставки, защо не си я подаде като имаше 13 поредни изборни загуби

Фев 14, 2023 Новини БСП в медиите 0 510

14.02.2023 г.

„В последните години в БСП се събираше напрежение и този Конгрес сякаш го отпуши. Очакваме нещата оттук нататък да тръгнат в по-положителна посока.” Това заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов в предаването „Твоят ден” по Nova News.

„Това, което се случи не може да характеризираме като битка за идеи, а беше една грозна сцена, предизвикана от част от хората от т.нар. вътрешна опозиция. В БСП различното мнение е позволено, различните позиции се чуват, но всичко  има някакви граници и те бяха преминати”, коментира той.

Проданов отхвърли тезата, че делегати не са били допускани в залата, като посочи, че ако това е било така, е нямало как да окупират сцената. Социалистът изрази съжаление, че от всичко това не са се чули важните неща от Конгреса – новите програма и устав.

Проданов припомни, че една седмица по-рано тези хора са саботирали пленума, на който е трябвало да се вземе решение за регистрацията за изборите. „Тогава хора от Варна са пътували цяла нощ след снегорини, за да могат да участват в заседанието. И в същото време, около 20 човека от София стоят отвън и не се регистрират. Какво да кажем на тези хора, които искат конструктивно поведение и разговор за идеи?  С това поведение ти не саботираш Корнелия Нинова и ръководството, а саботираш БСП”, посочи той.

Христо Проданов обърна внимание какви са били исканията на окупиралите трибуната на Конгреса: „Първото беше за оставка на лидера и второто искане беше Константин Паскалев да стане временен председател на БСП. Обаче още на следващия ден видяхме Паскалев да се прегръща с Мая Манолова и да организират нова левица. Не става ли ясно какви са били намеренията на тези хора?”

Социалистът коментира и напусналите партията: „Ангел Найденов, като съпруг на Мая Манолова, дали досега е работил за БСП, или за нея? Когато Корнелия Нинова стана председател, тя не тръгна реваншистки, в каквото я обвиняват, а точно обратното – покани Михаил Миков да стане член на Изпълнителното бюро. Покани и Костадин Паскалев, който изкара едно заседание и тръгна да прави „Социализъм XXI век”.”

„Станишев, който също постоянно иска оставката на ръководството, като имаше 13 поредни изборни загуби, защо тогава не се сети, че трябва да си подаде оставката?”, добави Проданов.

По неговите думи безспорно резултатите на БСП на последните избори са ниски, но за това невинни няма. „Точно такива сценки като на Конгреса са сред причините БСП да не получава добри резултати. Както и постоянните публични критики от хора, които уж са в партията, а работят срещу нея на избори”, каза още той.

В заключение той призова за разум всички, които обичат БСП и харесват политиката, която води. „На тази етап, 2 месеца преди избори, да правиш саботажи, това е единствено във вреда  на партията”, уточни Проданов, добавяйки, че социалистите не се чувстват заплашени от новото ляво обединение.