Провалената политика в сферата за сигурност е темата на третия вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов

Ангел Найденов: Промяна може да има само чрез оставка на правителството и предсрочни избори   В петък опозицията внася вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, проваленото членство в Шенген, полицейщината и нарушаването на фундаментални човешки права

Ангел Найденов: Промяна може да има само чрез оставка на правителството и предсрочни избори

 

В петък опозицията внася вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, проваленото членство в Шенген, полицейщината и нарушаването на фундаментални човешки права. Това стана ясно след консултациите между ръководствата на ПГКБ и ДПС. Целта на вота е оставка на кабинета на Бойко Борисов и предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

Сред аргументите за искания вот зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов изтъкна отсъствието на реформи в МВР, спрените реформи в сектора за сигурност, полицейският произвол, прекомерната употреба на СРС. „Не бива да забравяме неуместният и неприемлив натиск, който се оказва от страна на Цветан Цветанов  върху съдебната система", отбеляза Найденов. Той изтъкна, че за две години вътрешният министър успя да настрои срещу себе си много политически формации, професионални съсловия и остана в изолация, включително от съдебната власт, адвокатурата и НПО. Според Найденов смяната на министър Цветанов няма да промени политиката на управляващите. Той беше категоричен, че промяна може да има само чрез оставка на правителството и предсрочни избори. Зам.-председателят на ПГКБ отбеляза, че очаква широка подкрепа за вота на недоверие, включително при гласуването му в парламента. От опозицията изтъкнаха, че  инициативата е отворена за всички народни представители в Народното събрание.