Георги Ангелов: В програмата на БСП поставяме най-силен акцент на намаляване на детската бедност

Фев 13, 2023 Новини БСП 0 350

Общините да управляват ресурсите на собствената си територия, предлага Донка Михайлова

„Децата са нашето бъдеще и затова в програмата на БСП най-силен акцент поставяме на намаляването на детската бедност, гарантирането на всяко дете достъпно и качествено образование, здравни грижи и социални услуги.” Това заяви делегата на 50-ия Конгрес на БСП Георги Ангелов по време на обсъждането на новата програма на партията.

Той посочи, че левицата продължава и с усилията в посока премахване на разликите в заплащането за еднакъв труд между мъжете и жените, насърчаване на моделите на социална и икономическа активност, икономика, която допринася за справедливо разпределение на печалбата между корпорациите и служителите, участие на служителите в собствеността и насърчаването на колективното трудово договаряне.

„Малките и средните предприятия са гръбнакът на българската икономика - те създават и най-голям дял на работни места, те трябва да получат и необходимата подкрепа от страна на държавата”, категоричен бе Ангелов.

Социалистът подчерта, че е нужно и плавно преминаване от пропорционална данъчна система към прогресивен данък върху доходите с необлагаем доход, насърчаване на прехода към зелена икономика и запазване или преквалифициране на служителите, заети в секторите на производство на конвенционална енергия, с дългосрочно планиране на ядрената енергетика в страната.

„От БСП казваме „не” на инвестициите в технологичен прогрес за сметка на работниците, а насърчаване на инвестициите в хората в името на технологичния процес”, каза още Георги Ангелов.

„На левицата ѝ прилича да поеме новата промяна в публичния сектор и да бъде автор на реформирането на публичните финанси в България”, заяви кметът на Троян Донка Михайлова пред Конгреса на БСП.

„Нужно е местната власт да бъде овластена в една по-висока степен. Свидетели сме как държавата очаква да изземе всички възможности общините да управляват водите си. На второ място, необходимо е финансови разчети по отношение на финансовата децентрализация с конкретни законови промени в основните закони за публичните финанси. И на трето място, нужно е общините да получат правомощия за управление на ресурсите на собствената си територия”, посочи тя.

Според нея регионалното развитие трябва да стъпи на децентрализацията и на реформата в това отношение. „Ние сме били последователни като партия в искането си да има целево финансиране за най-слабо развитите райони. Необходимо е доверие и възможности местните власти отдолу-нагоре да станат двигатели на този процес”, каза още Михайлова.

„Възможно е да има икономическо развитие, което да има висок социален бонус при спазване на екологичните условия”, посочи делегатът на 50-ия Конгрес на БСП Атанас Костадинов.

„Нищо от това, което човечеството и обществата до момента са правили по определен начин, не може повече да продължи да бъде правено. Това е най-кратката формулировка на това какво има пред нас. Ние слагаме в центъра човека и искаме да покажем, че принципите свобода, справедливост, солидарност и принципите на устойчивото развитие, са в основата на нашия принос. Смея да твърдя, че когато всички заедно завършим работата си по този документ, това, което направим, ще имаме принос и към световната социалистическа мисъл за излизане от кризите“, каза социалистът.

Той обърна внимание, че е време да се говори и за екология на политиката:  „Време е да говорим и за екология на политиката и на политическите системи, за чиста политика, за чисти отношения, за нормалност в политиката, защото екологията не е нищо друго освен моралния дълг да бъдеш отговорен с действията си пред всички други и да осмисляш какво твоите действия могат да причинят и на обществото, и на икономиката, и на околната среда. Очаква ни интересна работа и семето е посято“, посочи в заключение Костадинов.