Ирена Анастасова: БСП ще организира референдум за джендър идеологията, защото тя подмолно се вкарва в българските училища

Фев 13, 2023 Новини БСП в медиите 0 388

Атаките срещу Нинова целят да рушат авторитета на БСП като единствената сериозна партия с резултати в лявото пространство

"Напрежението на Конгреса на БСП се трупаше във времето заради неудовлетворени амбиции на някои бивши наши другари. То е резултат от факта, че всички колективни органи на партията взимаха решения, които отричаха такива действия. Може би на тези, които не са съгласни и които отидоха в новото ляво, които години наред рушаха името и авторитета на БСП, накрая не им издържаха нервите. Защото това, което те направиха, бе безобразно." Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Тя категорично отрече обвинението ,че БСП е лидерска партия и посочи, че няма нито едно решение, което се изпълнява, без то да е взето от колективните партийни органи. "Биейки по Нинова, която е лицето на партия, най-лесно се руши авторитета на БСП. Това не е случайно, защото БСП е единствената сериозна солидна партия с програма, с действия, с постигнати резултати в лявото пространство в България", обясни Анастасова.

Социалистът каза още, че ръководството на партията е положило сериозни усилия да намери диалог с вътрешната опозиция, но те не са поискали това да се случи. "Включително съвсем наскоро Нинова покани всички, които създават т.нар. ново ляво обединение, да се върнат в БСП. Убедихме се обаче, че няма как да се получи съгласие, защото тези хора не желаят съгласие. Може да се постигне съгласие, когато се спори за принципи и политика. Аз обаче не виждам нищо, което да се предлага насреща", подчерта Ирена Анастасова.

По нейните думи няма как това да случи, защото БСП не се е отклонила нито на сантиметър от целите и програмата на партия. "Ние отстояваме лява политика и аз не знам какво друго ляво може да бъде измислено, различно от това, което БСП реализира - безплатни ясли и детски градини, безплатни учебници до 12-ти клас, по 300 лв. за всяко дете до 4-ти клас, минималната работна заплата да е 50% от средната. Основна битка ни беше и да освободим от данъци всички млади хора до 26 години. Какво друго предлага това ново ляво? Ако новото ляво е, както ни притискат от Партията на европейските социалисти, да допуснем ЛГБТИ образованието в училищата и т.нар. джендър идеология, то ние се различаваме от него", каза още тя.

"Ние се противопоставяме на пълзящия либерален модел в образованието и заради това едно от основните решения на Конгреса на БСП бе да организираме общонационален референдум - допустимо ли е джендър идеологията в българските училища", посочи Анастасова. По нейните думи това е много тежък въпрос, защото в последните години различни неправителствени организации са били допуснати в българските училища и са се появили недопустими помагала, в които тихо и подмолно се вкарва тази тематика.

"Аз смятам, че българските социалисти, които сериозно следят процесите, за които Конгресът не бяха скандалите и доведените момчета от Кирил Добрев, за които Конгресът не беше окупирането на трибуната, а утвърдената нова програма и устав, ще отидат към изборите по-мобилизирани и с още по-голямо доверие към партията", каза в заключение Ирена Анастасова.