Кристиан Вигенин: Да изготвим не просто добра програма на БСП, а програма за България, реализирана от силна левица

Фев 12, 2023 Новини БСП 0 611

12.02.2023 г.

„БСП започва широк дебат по новата си политическа програма, дебат, с който да ангажира всеки един социалист и обедини левите хора у нас, дебат, с който да ангажира гражданите и начертае насоките за това, застанали върху настоящето ни днес, каква България искаме да изградим“. Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин при представянето на основните акценти на новата политическа програма на левицата, началото на обсъждането на които бе поставено на заседанието на 50-ия конгрес на БСП днес.

„50-ият Конгрес реши през 2020 година да подготвим нова програма и ние изпълняваме поставената задача – днес искаме да направим първа дискусия на Конгреса и да получим етап на одобрение, за да продължим работата напред и в следващите месеци“, каза Кристиян Вигенин и уточни, че това е формалният отговор. Но добави, че ще даде и друг отговор: „Работата по новата програма е шанс да започнем да преодоляваме вътрешните конфликти като ангажираме всеки един социалист в процес, чиито резултати отиват отвъд този мандат и този председател, отвъд следващия мандат и следващия председател на БСП“, подчерта заместник-председателят на БСП.

„Това е шанс да започнем процеса, с който стъпка по стъпка да засилим центростремителните сили в БСП и да консолидираме партията. Но нека амбицията ни е по-голяма – нека се опитаме нашата работа върху нашата визия да ни помогне да ангажираме левите сили в страната към съдържателна дискусия върху принципи, ценности и политики, да търсим обединение не като механичен сбор на личности и партии, а като обединение около идеи – един качествено нов подход. Няма как да стане за тези избори, но този процес е жизнено важен и или ще спечелим обединение, или ще ни побеждават поотделно. А за нас не може да има друг път, освен победата“, заяви Кристиан Вигенин.

Той постави първия въпрос, който трябва да бъде поставен при изготвянето на програмата – „Кой е нашият противник, какво имаме срещу себе си?“

По думите му днес живеем във време на неолиберален капитализъм – той се характеризира с всевластие на пазара във всички обществени сфери, доминация на банково-финансовия капитал, силна роля на наднационалния капитал и загуба на икономически суверенитет на националните държави. Резултатът на този модел е задълбочаващи се кризи и увеличаване на социалните неравенства. Ролята на левите партии по света, в частност и на БСП в България, е да даде отговор на кризите, породени от този капитализъм. „Но не само това – ние трябва да дадем алтернатива на този модел“, подчерта Вигенин.

БСП е за различен модел на развитие и на организация на обществото и държавата, какъвто е демократичният социализъм на 21 век. „Нашата задача е да си го представим, да го покажем и да го обясним. Да започнем от рисунките, после да направим чертежите, да набавим материалите и да започнем строежа – на здрави основи, със силна конструкция, която може да устоява на политическите земетресения. Не можем просто да критикуваме от задните редици, да запазваме все по-дълбоките пукнатини на днешния капитализъм, да позаглаждаме ръбовете“, посочи Кристиан Вигенин и добави:

„Ние трябва да сме достатъчно смели, за да кажем ясно: Днешният модел се изчерпа, той се срива, ние имаме по-добър план. Можем ли сами? Ние можем да задаваме посоката, но за да имаме шанс за промяна - ще ни трябват съюзници. Първо, вътре в страната, защото истинската трансформация не може да бъде осъществена без широка подкрепа от гражданите.

Второ – навън. България не може да бъде оазис в днешния взаимозависим свят. Заедно с нашите партии-партньори от Партията на европейските социалисти можем да работим заедно, за да променяме заедно и Европейския съюз, и нашите национални държави. „Съединението прави силата“ не е просто лозунг“.

Зам.-председателят на БСП посочи и основата, на която левицата стъпва, тръгвайки към новата си програма. „Искаме общество, в което всеки човек може да се труди и развива, има равни права и споделя общи отговорности, разполага с нужната подкрепа, когато е в беда, живее в спокойствие и сигурност, гарантирани от държавата. Свободата, справедливостта, солидарността са трите опорни принципа на БСП, които са в основата на нейната идеология от самото й създаване“ подчерта Кристиан Вигенин.

„БСП е за общество, в което личният успех  се реализира не чрез доведена до крайност конкуренция „всеки срещу всеки“, а чрез общи усилия за успеха на едно сплотено общество. За равенство – но не уравниловка, а равен шанс в живота, равен достъп на всеки до здравеопазване и образование, равно третиране пред закона, без оглед на пол, етническа принадлежност, религия, финансово състояние и т.н.“

„БСП е и за това да има мир – основа за човешкия напредък и устойчивото развитие, за сътрудничеството между народите и за общи усилия с цел справяне с глобалните предизвикателства като глада, климатичните промени, икономическата миграция, тероризма.

Кристиан Вигенин се спря и на това кои обществени групи защитава БСП и кой очаква да я подкрепя. На този въпрос ръководството на левицата е отговаряло директно на всички проведени досега срещи – с кого е БСП и с кого не е.

„Наша грижа са хората на наемния труд, микро, малкият и среден бизнес, земеделските производители с малки стопанства, хората със свободни професии във всички сфери на икономиката, културата и образованието, гражданите с по-ниски и средни доходи. Заедно с това обаче, ние защитаваме децата, младежите, майките и младите семейства, без оглед на тяхното социално положение и икономически възможности  - за да гарантираме бъдещето на българската нация. Ние от друга страна – не представляваме едрия бизнес, транснационалните корпорации, собствениците и арендатори на огромни масиви земеделска земя, финансовите спекуланти, хазартните компании. От нас нямат нужда и гражданите с най-високи доходи и голямо лично благосъстояние“, посочи зам.-председателят на БСП.

В старта на дискусията за новата програма на БСП Кристиан Вигенин очерта и най-тежките предизвикателства:

„Повече от 30 години след началото на т.нар. „преход“ в България и падането на Желязната завеса в Европа, повече от 15 години след влизането в ЕС, страната ни не успява да реши редица сериозни структурни проблеми, докато нови и непредвидени предизвикателства затискат българското общество – демократичните дефицити растат, а институциите се отдалечават от проблемите на гражданите. Все повече решения зависят не от изборите и от независими представителни органи на властта, а от икономически структури, злоупотребяващи с монополното си положение и концентриращи все по-голяма икономическа власт, която трансформират лесно в политическа“.

По думите му политическата криза, довела до поредица избори срива доверието в парламента, в политическата система като цяло и отваря поле за авторитарни тенденции и призиви за промяна на формата на управление. Подкопаването на доверието в демокрацията изобщо е една от големите заплахи в страната.

Големият проблем пред държавата е началото на генерационно възпроизвеждане на бедността и невъзможност децата да се изкачват по-високо в социалната стълбица от родителите си, посочи Кристиан Вигенин.

Той посочи още тежката корупция, която източва обществените ресурси – национални, а и европейски, недобре функционираща съдебна система, която не създава справедливост и допълнително дистанцира гражданите, факта, че държавата се оттегля от редица ключови функции, оставяйки проблемите на пазарната саморегулация, което създава напрежение винаги за сметка на гражданите, несправедливата данъчна политика, разработена в руслото на неолибералните догми, допринасяща за задълбочаване на неравенствата

По думите на Кристиан Вигенин в дискусиите досега ясно преобладава мнението, че програмата трябва да бъде кратка, разбираема, да не се разпростира върху всички сектори, а да очертае тематично няколко сфери на действие. Затова на този етап са очертани пет основни цели:

- мир, сигурност и сътрудничество;

- социална справедливост и устойчиво равенство;

- укрепване на демокрацията и защита правата на човека;

- силна икономика и трансформация на икономическата система;

- социално-икономичен напредък.

На тази основа Кристиан Вигенин посочи и няколко от основните послания, които са определящи:

БСП отстоява сътрудничество между народите и свят без войни.

БСП работи за България без бедност.

БСП иска властта да се върне на хората.

„Съвременните демокрации обаче имат още един важен инструмент, освен изборите – референдумите. БСП  използва този инструмент, за да постави важен за обществото въпрос – строителството на АЕЦ „Белене“. Всички тук си спомнят мащабната акция, която организирахме по събиране на подписите и организирането на референдум. Макар и още да няма АЕЦ „Белене“, мисля, че това, което тогава направихме, имаше своя дълбок смисъл“, подчерта Вигенин.

Зам.-председателят на БСП цитира няколко цифри от проучване от миналата година – данните от което са показали, че много от политиките на БСП срещат огромно обществено одобрение. Сред тях: одобрение: 91% искат защитени болници в отдалечените райони. 76% от българите искат болниците да не са търговски дружества. 70% искат държавата да финансира само държавните и общинските училища, не и частните.

И добави изводите: БСП е партия, която иска силна икономика, икономика, която допринася за справедливото разпределение на доходите и богатството. БСП е за изграждане на социално-екологична държава.

Кристиан Вигенин подчерта още веднъж, че Конгресът е дал началото на документ, който цели да даде основа и да набележи акцентите за широки дискусии, които предстоят през следващата година. „Те трябва да включат социалистите на всички равнища, които в края на процеса, така, както е решил нашият Конгрес – ще се произнесат на общопартиен референдум“.

Документът цели да се ангажират съветите по различни политики към НС на БСП – с чиято помощ да се развият секторните предложения, които са във фокус на тази програма. В детайлизирането на вижданията да се включат всички хора и организации, които искат да допринесат за дефинирането на нов модел за развитие на България.

В този период проектът ще бъде променян, допълван и обогатяван, а застъпените в него идеи - популяризирани в българското общество.

„Стремежът е да постигнем не просто една добре написана програма, а в процеса на нейното изготвяне да увлечем гражданите, да обединим лявото и да създадем предпоставките за нейната реализация – а именно силна левица, която печели избори и управлява успешно“, заключи Кристиан Вигенин и завърши представянето на насоките за нова програма с послание: „Струва ми се, другари, че в нашата работа забравихме да мечтаем. Без мечти, без вяра сме обречени на неуспех. А ние сме тук не за себе си, не и за партията си, ние сме тук, на първо място, за България и за децата на България. Това е битката, която трябва да водим, не - между себе си. Да я водим не с омраза, а с позитивизъм. И вярвам, че това ще се оцени. Да я водим върху същностните неща, да я водим на наш терен, по наши правила. Докато гледаме в пъпа си или встрани – ще продължаваме да се спъваме на всяка крачка. Надявам се, че работата по програмата ще ни помогне да вдигнем поглед напред към хоризонта и да вървим в правилната посока“.