Сергей Станишев: Важно е да се опази Конституцията

Юли 12, 2011 Новини БСП 0 940

Важно е да се опази Конституцията, тя е основен гарант за правата на всеки човек

Важно е да се опази Конституцията, тя е основен гарант за правата на всеки човек. Този призив отправи председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев към всички български граждани, които милеят за бъдещето на България. По случай 20-годишнината от приемането на Конституцията на България лидерът на БСП участва в Конференцията „Парламентарната демокрация - постижения и предизвикателства".

Сергей Станишев изрази признателност към всички народни представители от Седмото Велико Народно събрание, които са подкрепили приемането на Конституцията. „Те изпълниха своя граждански и човешки дълг", добави лидерът на БСП. Той изтъкна, че текстовете на Конституцията имат отношение към ежедневието на хората и гарантират социалния характер на държавата.

Според Станишев призивите за промяна на Конституцията не отговарят на нуждите на обществото и дори са опасни. Председателят на БСП с тревога отбеляза, че днес сме свидетели на пълзящо ревизиране на Конституцията. Той припомни за редица ключови текстове на мнозинството на ГЕРБ, които Конституционният съд обяви за противоконституционни. Също толкова показателни според Станишев са отсъствието на премиера Борисов от парламента, обидните квалификации, които той отправя към народните представители и отношението на представители на изпълнителната власт към съдебната власт.

Лидерът на БСП отбеляза, че не споделя мнението, че президентската институция е слаба и с конституционно ограничени правомощия. Според Станишев президентът има огромен институционален и морален авторитет и може да предизвиква дискусии по ключови за страната въпроси. По думите на Станишев от предстоящите избори зависи дали президентската институция ще бъде марионетна, или с визия за развитието на страната.

„Конституцията има своите много години бъдеще", заяви зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той напомни, че именно с тази Конституция страната ни се е присъединила към ЕС и НАТО.

„Можем да живеем свободно единствено под властта на закона", заяви народният представител от ПГКБ Любен Корнезов. По думите му за неудачите на страната ни е виновна не Конституцията, а някои хора, които са напуснали нейните принципи и дух. Корнезов с тревога отбеляза, че често основният ни закон е бил нарушаван, а понякога и „газен с ботуши". „Конституцията не е свещена, но е свята. Колкото пъти сме пипали Конституцията, по- сме я влошавали", добави депутатът.

Своето отрицателно мнение за промени в Конституцията изрази и депутатът от ПГКБ Янаки Стоилов. Той даде за пример пакта за финансова стабилност, който по думите му е отрицание на основните характеристики на социалната държава. Според Стоилов страната ни не се нуждае от смяна на Конституцията, а от следпреходна политика.