ПГКБ започва разговори за внасяне на нов вот на недоверие

Юли 12, 2011 Новини БСП 0 1363

  През настоящата седмица ПГКБ започва разговори с опозиционните сили в парламента за внасяне на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов

 

През настоящата седмица ПГКБ започва разговори с опозиционните сили в парламента за внасяне на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Това обяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция. По думите му е важно е да се покаже на обществото, че този авторитарен полицейски стил на управление, характерен за правителството, не се приема както от партии с различна политическа ориентация,  така и от все повече български граждани.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов допусна възможността както да бъде внесен вот на недоверие за цялостната политика на правителството, така и за провала на ГЕРБ в сектора за сигурност. По втората възможна тема Найденов припомни липсата на реформи в МВР, полицейския произвол и насилие, които се толерират от министър Цветан Цветанов, както и провала по отношение на Шенген. Според зам.-председателя на ПГКБ е важно да се получи максимално широка парламентарна подкрепа при внасянето и при гласуването на вота на недоверие. Така по думите му ще стане ясно, че ГЕРБ са останали сами и разчитат само на определен брой зависими депутати. Найденов изтъкна, че отхвърлянето от опозицията на закона за конфискацията е показателно за това как само след няколко секундно гласуване ГЕРБ могат да стигнат края на управлението си. Според Найденов парламентът е дал ясен знак, че не всяка дивотия ще бъде приета, дори и да е предложена от някой министър. Случилото се в пленарна зала зам.-председателят на ПГКБ разчете още и като знак на разцепление в мнозинството.

Станишев коментира поредния шамар, който правителството на Бойко Борисов получи от Брюксел. ГЕРБ получиха отказ с т.нар. „спестени пари" да се финансират текущи ремонти. Причината е, че в този финансов период може да се харчат пари само за ново строителство. Случаят според лидера на БСП ясно показва непознаване на европейските процедури и некомпетентност от страна на министър Плевнелиев. Станишев изтъкна, че заедно с това става ясно, че за две години не са подготвени никакви нови проекти за ново строителство. Лидерът на БСП припомни лъжата на министър Плевнелиев, който наскоро се похвали, че са спестили средства от строителството на АМ Люлин. По думите на Станишев в действителност магистрала, която трябваше да струва 137 млн. евро., сега струва близо 190 млн. евро по волята на управляващите от ГЕРБ. Лидерът на БСП изтъкна, че практиката на дъмпингови цени, която въведе ГЕРБ, предизвиква негативни реакции в Европа и води до некачествено строителство.

По повод амбициите на премиера Борисов да асфалтира Лунната пътека на морето, Станишев изтъкна, че ако ГЕРБ оставят в наследство фискален резерв, колкото беше събрало предишното правителство, социалистите имат готовност да асфалтират и Млечния път. Лидерът на БСП поздрави премиера с песента „Билет до луната" („Ticket to the moon",  Electric light orchestra) и пожела на ГЕРБ бързо да се отправят към Луната, тъй като на Земята няма полза от тях.

Лидерът на БСП отбеляза, че 20 години след приемането на Конституцията на Република България, страната ни не е имала толкова антиконституционно правителство, каквото е това на ГЕРБ. Станишев напомни за редица закони на мнозинството, които Конституционният съд обяви за противоконституционни. По думите му управлението на ГЕРБ се характеризира с ежедневно налагане на еднолична власт, полицейщина и посегателство върху правата и свободите на българските граждани. Лидерът на БСП напомни и за масовото подслушване в страната. „Тези държавни пари очевидно се използват за политически цели на ГЕРБ", отбеляза Станишев. По думите му неслучайно вътрешният министър е и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Лидерът на БСП допусна, че информация от МВР може да се използва за политическите нужди на управляващите за предстоящата изборна кампания.

„За никой няма съмнение, че властта се използва за целенасочено събиране на информация, която се използва за чисто политически цели", заяви секретарят на НС на БСП Антон Кутев. Той даде пример с депутата Стефан Господинов, който според Кутев заплашва и изнудва политически и бизнес лидери, настоящи и бъдещи кметове. Кутев обясни, че заплахите са или с компромати, или се обещава например отлагане на дела и се спекулира със съдебни решения.

 Текстът на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>