Работа, солидарност и растеж за общините предлага БСП в платформата си за местните избори

Юли 09, 2011 Новини БСП 0 1626

Георги Пирински: И днес, след 120 години, ние сме съвременници на бъдещето   „Работа, солидарност, растеж" е мотото на платформата на БСП за предстоящите местни избори, която прие Националният съвет на партията на днешното си заседание

Георги Пирински: И днес, след 120 години, ние сме съвременници на бъдещето

 

„Работа, солидарност, растеж" е мотото на платформата на БСП за предстоящите местни избори, която прие Националният съвет на партията на днешното си заседание. В документа социалистите изтъкват, че изборите са важни за бъдещето на хората, живеещи и работещи в българските общини. Те ще бъдат изправени пред избора - авторитарен подход или солидарност, изземане на права или децентрализация, подчинени и зависими общини или силни и автономни органи на местно самоуправление. „Лявата политика гарантира права и работа, защита и солидарност, образование и бъдеще", е записано още в платформата на БСП. Социалистите предупреждават, че авторитарното управление на ГЕРБ не просто се стреми да ограничи и подчини местната власт, а иска да обезсмисли правото на хората да определят бъдещето си чрез органите на местното самоуправление. БСП изразява тревогата си, че процесът на децентрализация е под въпрос, а неадекватните действия на сегашното правителство влошават ситуацията в общините по отношение на безработицата и инвестициите. Заедно с това намаляването на субсидиите за общините оказва негативно влияние върху най- уязвимите групи в обществото и върху възможностите по места да се усвояват европейски средства.

Според БСП главен приоритет пред регионалните и местните власти трябва да бъде създаването на нови работни места, повишаване на заетостта, подпомагане на уязвимите от бедността, подобряване на жизнената среда и повишаване на производителността. Като минимални стандарти за всяка община са посочени - поддържане на поне едно училище с осигурен транспорт до него; осигуряване на 24-часово медицинско обслужване на населението; наличие на минимум социални услуги за най- уязвимите групи със специално внимание към подрастващите и възрастните хора; обслужване на транспортни линии от всяко населено място до общински център поне веднъж на ден; събиране на битовите отпадъци от всяко населено място поне веднъж седмично; поддържане на водопровод за питейна вода във всяко населено място и канализация във всяко населено място с над 10 000 жители.

Фокус на политиката на БСП в общините е насочена към следните приоритети: справедливи данъци и икономически активни общини; достъпно и ефикасно здравеопазване; достъпно и полезно образование; солидарна и ангажирана социална политика; защита на националната идентичност и право на културен живот; ефикасно и осезаемо оползотворяване на европейските средства; качествени и ефективни комунални услуги; гарантиране на реални пълномощия и възможности на кметовете на населените мета.

Националният съвет на БСП прие политическа декларация по повод 120-годишнината на БСП. Лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна, че смисълът на декларацията е да се отбележи кръглият юбилей на партията и да се отправи послание към българските граждани в 21 век - каква е визията на БСП за България и за българското общество. Станишев изтъкна, че декларацията е политически балансирана и точна в оценките за историята на партията. „Много от задачите на българските социалдемократи през 1891г. звучат изключително актуално и днес", отбеляза председателят. Членът на ИБ на НС на БСП Георги Пирински изтъкна значението на заглавието на документа. „Казваме, че и днес, след 120 години, ние сме съвременници на бъдещето", отбеляза Пирински. На базата на политическата декларация ще бъде подготвено Обръщение към българските граждани във връзка със 120-годишнината и предстоящите избори. Документите ще бъдат приети на конгреса на партията на 23 юли.