Георги Гьоков: Увеличаването на минималната заплата по предложение на БСП е ключово решение в подкрепа на работещите

Фев 05, 2023 Новини БСП в медиите 0 385

Служебното правителство замрази пенсиите и доходите – така ли спря „свободното падане на държавата“?

„48-ото Народно събрание не се справи с най-важната си задача – да излъчи редовно правителство. По никакъв начин не успя да утвърди парламентаризма, не успя да вдигне рейтинга на Народното събрание, който е изключително нисък. В количествено отношение парламентът работи изключително много, но в качествено - въпросът е друг.  Занимава се с теми, които не са на дневен ред в обществото – започна с оръжията за Украйна, завърши с Гладомора. Все теми, които са далеч от това, което очаква българският народ“. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гьоков в предаването „Офанзива“ по Nova News.

Социалистът припомни, че БСП търси мирна развръзка на войната в Украйна и не подкрепя доставянето на оръжия, защото това не би решило въпроса, а по думите му - над 50% от българския народ е на същото мнение като социалистите.

Гьоков каза, че БСП отива на изборите с амбицията да се представи добре и изрази желание парламентарната група да нарасне. Той припомни, че при предходното редовно правителство БСП е влязла в коалиция не на идейна основа, а за да решава приоритети, които са били скрепени в коалиционното споразумение.

 Социалистът коментира и инициираните подписки за провеждане на референдуми: „Тези, които инициират подписки по време на предизборни кампании, целят по-скоро да си вдигнат резултатите, отколкото да решат някакъв въпрос. Не мисля, че въпросите относно еврото и президентската република стоят в дневния ред на общество“, каза Гьоков и допълни, че той е твърдо „против" президентската република, защото Конституцията ни определя като парламентарна република.

Георги Гьоков коментира и изказването на президента Румен Радев, че служебното правителство е спряло „свободното падане на държавата“, като посочи, че предходното редовно правителство е излязло с мощна социална политика, която струва 25 млрд. лв., а спрямо статистиката на ЕС, България е излязла на първо място по икономическо производство. „Това свободно падане ли е?“, попита социалистът и продължи: „През първия си мандат служебното правителство замрази пенсиите, замрази доходите“, припомни той.

„Решението на НС по предложение на БСП –  да бъде увеличена минималната работна заплата, е много добро решение, бих го нарекъл историческо решение в подкрепа на правата на работещите“, каза Гьоков и отхвърли всякакви спекулации, че зад него се крие популизъм: „Това е дългогодишна политика на БСП да се направи такъв механизъм, поне от 7-8 години. Ние го внесохме още октомври месец след изборите, когато имаше надежда да се състави правителство и не се очакваха избори. То значи предвидимост и за бизнеса, и за хората. Не е популизъм, защото отговаря на Европейската директива“, коментира членът на Изпълнителното бюро на левицата.

Георги Гьоков заяви позицията на БСП относно Северна Македония: „Нашата позиция е ясна - не се ли изпълняват договорките от Македония, няма какво да правим поредния реверанс към тях. Сигурно е важно за Европа, за Македония, за България, Македония да влезе в ЕС, но не за сметка на България. Ние такова нещо не можем да допуснем, затова и подкрепихме декларацията, която беше приета в последните часове на работа на този парламент.“