Нинова: Показахме, че сме национално отговорна партия с реални социални резултати

И в този парламент помогнахме на милиони български граждани, защото изпълняваме своите ангажименти

Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“ по случай разпускането на 48-ото Народно събрание:

Уважаеми български граждани, г-н председател, дами и господа народни представители,

Изпращаме 48-ото Народно събрание, което не можа да изпълни най-важната си задача – да излъчи редовно правителство и да сложи край на политическата криза. Да даде стабилност и перспектива за развитието на България, спокойствие и сигурност на българските граждани. И затова има причини. Може би трябва сериозно да ги анализираме, да видим грешките, които допуснахме, за да не ги правим повече. Защото в следващото 49-то Народно събрание най-голямото предизвикателство отново ще бъдe да гарантираме парламентарната република, да излъчим редовно правителство и да дадем хоризонт за развитие на България.

Несъмнено войната в Украйна сложи отражение върху целия свят, върху България и върху работата на институциите. Сложи отражение в две посоки – първата е чисто военната, а втората – социално-икономическата. Военното взе превес в 48-ото Народно събрание. Първото решение беше да се платят новата ескадрила F-16, последваха оръжията за Украйна, инвестиционните проекти в отбраната, Гладомора в Украйна.

Това военно предимство в работата и говоренето в парламента беше облечено в клишета и етикети. Който е за оръжия, самолети, война е евроатлантик. Който е за мира, неутралитета на България и ненамеса във войната е ретрограден евразиец. Поставянето на етикети и на такива разделителни линии е една от пречките да има разговор, спокойствие и решения в интерес на България. Етикетите бяха черно и бяло, забравяйки, че най-висша европейска ценност е мирът, а най-висша наша отговорност е националният интерес.

Уважаеми български граждани,

Рано или късно войната в Украйна ще приключи. Позволете да направя една прогноза – ще приключи с мирно споразумение. Още на 22 октомври 2022 г. президентът Макрон заяви в Рим на “Конференцията за мир“: “Мирът в Украйна е възможен, когато всички седнат на една маса“. А скоро, преди месец, заяви, че въпреки упреците, ще продължи да поддържа диалог и контакти с Русия. Същото повтори и канцлерът Олаф Шолц. Големите в Европа, двете големи икономики и държави вече гледат към мира, а не към засилване на войната, конфронтацията и смъртта. И това е бъдещето, ако искаме спокойствие в света, в Европа и в България.

Вторият проблем, който ни противопостави – той е донякъде обективен и донякъде субективен – липса на единно мнозинство. Така ни излъчи българският народ. Но това доведе до всякакви коалиции, до ситуационни решения. Ако видите колко шарени гласувания имаме на несъвместими идеологически и програмни политически субекти, сигурно ще се изненадате. Това е нестабилност, уважаеми дами и господа народни представители. Това е липса на предвидимост какво ще се случи утре с някой важен закон. И това роди спекулации според това кой е по-креслив и по-високо говори. Напоследък се оформя отново една разделителна линия – добрите срещу лошите, статуквото срещу промяната. Обръщам ви внимание, че всички в тази зала са статукво. Защото думата “статукво“ означава настоящето, съществуващото състояние на нещата. Ето това е настоящето. Не може да си управлявал, да си бил в опозиция, да си бил в два парламента и отново да казваш “ние сме нови и добри, а всички други са лоши“. Стига с тези разделителни линии, има можещи, има знаещи, има хора, които искат да решават проблемите на страната и народа и такива, които само говорят за това, но използват ситуацията за лични цели и партийно облагодетелстване.

Трето, това беше парламент, белязан от скандали. Вместо борба с корупцията, се замеряхте със скандали кой е по-корумпиран. Чекмеджета и кюлчета срещу Gemcorp и  Nexo - и през това време съдебната реформа зацикли. И няма обективна оценка защо това се случи. Прехвърля се отговорността, „Вие сте виновни“, „Други са виновни“, „Вие отсъствахте от зала, а пък ние присъствахме“. Абсолютно несериозно. Ако има желание нещо да се направи, ще се намери начин. Ако няма желание, ще се намери причина. Така че борбата с корупцията остава и за нас един от най-важните приоритети в следващия парламент.

Къде бяхме ние от коалиция „БСП за България“ в тези четири месеца като политика и позиция?

Първо: За Европа на разума и на мира – и внесохме декларацията за Шенген, ако си спомняте, подкрепена от целия парламент или поне от тези, които присъстваха. България заслужава да е в Шенген.

Второ: Абсолютна концентрация върху най-важния според нас въпрос в момента във вътрешната политика – цени, инфлация, скъп живот, бедност и неравенства. Искам предварително да ви благодаря за това, което направихте, за да може част от нашата социална програма вече да е факт. Но искам и да изтъкна, че се разбра в този парламент коя е лявата партия и какво значи с леви мерки да постигаш леви резултати. Разбира се, знаем, че с 24 депутати нямаше как да успеем, затова ви благодаря, че ни подкрепихте.

Помощ за над милион и половина българи, благодарение на инициативата и настояването на „БСП за България“. 282 хил. ученици с безплатни учебници, половин милион работещи бедни с увеличена минимална работна заплата, помощ за учениците от 1-ви до 4-ти клас и техните семейства с 300 лв. в началото на учебната година. Спасихме детските ясли от закриване, помогнахме на общини, болници, читалища, библиотеки, като държавата поема сумата над 200 лв. за ток и по този начин ги спасихме, защото бяха оставени на свободния пазар.

Мога да продължавам и още, но се радваме, че за тези кратки четири месеца, ние от „БСП за България“, успяхме да защитим лицето, същността на партията си и да можем да кажем достойно пред българските граждани, че част от това, което поехме като ангажименти, го свършихме.

Искам да кажа само няколко думи за третия мандат. Смятам, че сме от тези, които съзнаваме - ние от „БСП за България“, какво ни чака и каква отговорност трябва да поемем.  Абсолютно открито, абсолютно държавнически, поканихме всички на третия, последния възможен разговор за търсене на съгласие. Да, някои се отзоваха, други – не. Но това отново беше използвано за спекулации, за предизборни съюзи и следизборни коалиции. Отново лично, отново партийно и отново натягащо напрежение преди парламентарните избори. Недостойно, защото хората ще ни оценяват по реалните неща, които не само обещаваме, а сме показали, че можем да изпълним. А ние от “БСП за България“ сме коалицията, която показахме и в управление със сложни партньори, и сега без мнозинство, че можем да следваме своята линия на национално отговорна партия с първа задача – благосъстоянието на българския народ и подобряването на качеството му на живот.

Остават ни два месеца кампания – това е и малко, и много време. То е малко за онези, които още не са узрели до държавническото мислене, че сме изправени пред  пропаст и парламентарната република е в опасност. Ако продължаваме по същия начин ще паднем в нея като държава, не като отделни политически партии. Това време обаче е и много за онези, които вече знаем какво ни чака и пред какво сме изправени.

Тези два месеца остават и пред всички български граждани – месеците на кампанията. Дано да е достатъчно, уважаеми български граждани, да осъзнаете, че личната ви съдба, личният ви живот, този на вашите семейства, е във вашите ръце. Във вашето решение кого ще изпратите в следващия парламент. Мислете, мислете с разум.

На добър час на всички и дано 49-ият бъде по-мъдър от 48-ия парламент.