Борислав Гуцанов: Увеличаването на минималната заплата е безспорен успех на БСП

Фев 02, 2023 Новини БСП в медиите 0 435

Смяната на председателя на БСП не стои на дневния ред на Конгреса

"БСП повече от 30 пъти вкарвахме механизма за минималната работна заплата в зала. В България има над 800 000 души, които получават минимална заплата и тя да бъде увеличена беше от изключителна важност. За БСП, както и за хората и парламента, е голям успех, че това се прие - тя да бъде 50% от средната заплата за страната. Към сегашния момент това е около 850 лв." Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител Борислав Гуцанов в предаването "Тази сутрин" на bTV. 

"Фактът, че синдикатите вчера също бяха при нас в парламента, говори много", допълни той.

"Нормално ли е едно Народно събрание да започва с даване на средства за втората хартиена ескадрила самолети, тъй като първата още не е пристигнала, да продължи с даване на оръжие за Украйна и да завърши с декларация за Гладомора? Това ли бяха големите проблеми на българския народ?", попита Гуцанов. Според него 48-ото Народно събрание е пропуснало много възможности и е излязло от реалния живот в страната.

"Нормално ли е за първите да се дават 2.2 млрд., а за вторите - 2.5 млрд.? Нали щяха да бъдат по-евтини новите самолети? Къде се първите самолети? В същото време, Словакия получава 14 самолета за 1.8 млрд. в долари, а нашите 8 - 1.7 млрд. в долари. Никой не отреагира на това", обърна внимание социалистът.

"В този парламент се стремяхме по всякакъв начин да не допускаме действия, които не биха допринесли нищо добро за страната ни", посочи Борислав Гуцанов.

Според него икономиката е същината, която трябва да бъде развивана, както и социалната политика, на база на икономическото развитие. Той припомни, че с икономически министър Корнелия Нинова България за първи път е станала на първо място в ЕС по ръст на промишлеността.

"БСП много последователно вървеше по своята политика и своите виждания. Фактът, че вчера успяхме да наложим минималната работна заплата, също беше безспорен успех", каза още депутатът от левицата.

"Първото нещо, което служебният кабинет депозира в Народното събрание, беше за втората ескадрила самолети. Второто, президентът Радев беше против даване на оръжия за Украйна, защо тогава неговият министър на отбраната не каза една дума, за да защити тази позиция? Защо президентът не наложи вето? На следващо място, служебният кабинет подписа малко преди Коледа договор с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво за следващите 10 години. Това дори и Борисов не си позволи да направи. България се ощетява със 750 млн. за тези 10 години", разкритикува действията на служебното правителство Борислав Гуцанов.

Той бе категоричен, че смяната на председателя не стои на дневния ред на делегатите на Конгреса на БСП. "Това, което трябва да направим на този Конгрес е да излезем от него обединени, за да вдигнем резултата на БСП, което е важно за страната ни и за цялата левица. Защото, ако ние имахме повече гласове в Народното събрание, много от гласуванията, които се случиха в този парламент, нямаше да станат факт", подчерта Гуцанов.