Сергей Станишев: В наследство ГЕРБ ще оставят разсипана държава

Юли 09, 2011 Новини БСП 0 1263

ГЕРБ правят досиета на опонентите си в предизборната кампания, искат да знаят вярват ли в НЛО   БСП се бори и ще се бори за общество, в което има свободни граждани, справедлива държава - авторитетна, но не авторитарна - и солидарно общество, където не всеки е хвърлен да оцелява сам за себе си

ГЕРБ правят досиета на опонентите си в предизборната кампания, искат да знаят вярват ли в НЛО

 

БСП се бори и ще се бори за общество, в което има свободни граждани, справедлива държава - авторитетна, но не авторитарна - и солидарно общество, където не всеки е хвърлен да оцелява сам за себе си. Това е отговорност на БСП и на нейните кандидати за местната власт. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев се обърна към Националния съвет на партията. На днешното си заседание ръководството на БСП утвърди втората група номинирани кандидати на партията за кметове на общини. 

Станишев пожела успех на кандидатите и ги предупреди, че им предстои нелека битка с безскрупулен опонент в лицето на ГЕРБ. Лидерът на БСП с тревога отбеляза, че  в наследство ГЕРБ ще оставят разсипана държава - в икономически, социален и институционален план. „За две години страната ни  се върна в ситуации, в които не си представяхме, че България ще бъде обществено и политически", възмути се Станишев. Той постави въпроса дали в страната ни има политическа свобода, когато опонентите на ГЕРБ биват дискредитирани и заплашвани с всички средства. „Ясно е, че тази партия не е дошла на власт, за да я сдава някога, независимо от това, че общественото доверие спада", заяви Станишев. По думите му неведнъж ГЕРБ и правителството демонстрират, че използват и ще използват властта за техните партийни цели. По тази причина лидерът на БСП не се изненада от съдържанието на документа, който показа пред Националния съвет депутатът от ПГКБ Меглена Плугчиева.

Силно възмутена, Плугчиева заяви, че в Русенска област се разпространява документ, с който се събира информация за всички опоненти на ГЕРБ, които ще се включат в предизборната кампания. Документът носи заглавието „Съставяне на досиета и събиране на информация за опонентите и техните планове" и съдържа 81 точки, в които се пита: кой къде живее и при какви битови условия; какво образование има опонентът и с какво компенсира липсата на висше образование; финансово положение и отношение с данъчните власти; приятели от училище и от университета; каква собственост има - официално и по слухове; знания на езици - явно и скрито; подозрения за машинации; какво е семейното положение, дата на сватбата и причина за развода; суеверие и вяра в паранормални явления; любими ястия и кои заведения се посещават; външност и умения да я използва; ученически прякори; малки радости и пороци.

„Очевидно предизборният щаб на ГЕРБ се е пренесъл в МВР", коментира евродепутатът Кристиан Вигенин. По думите му документът само доказва правотата на социалистите да възразяват, че министърът на вътрешните работи ръководи предизборния щаб на ГЕРБ. Според Вигенин документът трябва да бъде представен в Европейския парламент и да се потърси мнението на партньорите на ГЕРБ от Европейската народна партия за начина на водена на кампанията. „Не съм чул дори Лукашенко в Беларус да събира подобна информация", възмути се евродепутатът.

Преди началото на заседанието, лидерът на БСП Сергей Станишев посочи, че е прочел любопитна стенограма от заседание на Министерски съвет, в която премиерът поръчва да му изпратят апликационната форма за завода за боклук. „Аз готвя писмо до министър-председателя във връзка с това - да ми изпратят последната апликационна форма, всички предишни апликационни форми и трето - колко пари са похарчени от общината и държавата за тези форми. Като ги получа, ще стане много интересно", заяви Станишев. По думите му ще стане ясно защо столицата, след като през 2009г. Бойко Борисов каза, че в края 2010 г. ще има завод за боклук, все още няма такъв завод и защо европейските пари не са усвоявани до момента. Лидерът на БСП изрази тревогата си от решението на Министерски съвет за летището в Балчик. Той предупреди, че се предвижда да се реновира пистата и да се даде на концесия, което обаче може да има последици, които ще плаща държавата. „Пълен бардак цари в държавата, без никаква концепция за транспортното развитие. Вземат се решения с неясни мотиви и с много сериозни ангажименти на държавата", възмути се Станишев.

Сергей Станишев напомни позицията на БСП, че ще подкрепи всеки вот на недоверие, който може да доведе до сваляне на правителството на ГЕРБ. По думите му крещящ е провалът на управляващите в антикризисните мерки и в сферата на сигурността, правосъдието и вътрешния ред. „През юли със сигурност ще има вот на недоверие", заяви лидерът на БСП.