Иван Петков, БСП: Постигнахме безплатни учебници до 12-ти клас, преборихме се и за минималната работна заплата

Фев 01, 2023 Новини БСП в медиите 0 385

След Конгреса ще тръгнем по-силни за предстоящите избори на 2 април, той няма да се занимава със смяна на председателя

„Както всяка една политическа сила, отиваме на поредните пети подред политически избори в рамките на последните две години. Считаме, че след Конгреса ще тръгнем по-силни за предстоящите избори на 2 април.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Петков в ефира на NovaNews.

Социалистът посочи, че по време на Конгреса няма да бъде обсъждана смяна на председателя на Българската социалистическа партия:  „Няма как да бъде сменен лидерът, тъй като по Устав лидерът бива избиран пряко – тоест след година и половина всеки, който желае, може да бъде издиган и да бъде избиран. На този Конгрес няма как да се очаква да бъде сменен председателят на БСП“, каза Петков и допълни, че е особено важно, че по време на Конгреса ще бъде направена проекторамка за нова програма на БСП.

Петков определи като най-голямо постижение на БСП приемането на предложението на левицата за безплатни учебници за учениците до 12-ти клас, както и с увеличаването на размера на минимална работна заплата. „Както и минималната работна заплата ще бъде 50% от средната”, каза социалистът.

Той коментира и опитите за съдебна реформа: „Не само за забавянето за Закона за съдебната власт, трябва да се каже и защо не се приеха толкова закони от Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като за това не са виновни народните представители, а служебното правителство.  Законът за съдебната власт е вкаран на 30 декември 2022 г. Ние на първо четене сме приели и закона на Крум Зарков, и на ДБ, но от началото сме заявявали, че такъв важен закон не може да се приема толкова  бързо, защото в него има и хубави, и лоши неща“, коментира Петков . 

„Можеше, когато ние искахме лидерска среща, на която представители от ПП и ДБ не дойдоха, да се обсъди, че ако остане определено време мандатът в БСП, можеше да се обсъди това. Вместо това сега виждаме как ГЕРБ, ПП и ДБ се карат кой е виновен за кворума. Ние като политическа сила сме свършили това, за което са ни избрали гласоподавателите“, каза в заключение Петков.