Борислав Гуцанов: БСП не подкрепихме декларацията за обявяване на Гладомора за геноцид

Не ви ли е неудобно, че това Народно събрание започна с оръжия за Украйна и завършва с Гладомора? Това ли са приоритетите на България, обърна се социалистът към депутатите

„Много ми се искаше този парламент действително да се занимаваше със сериозните проблемите на страната ни и да защитаваме националните интереси на България. Започнахте Народното събрание с гласуване на нова ескадрила самолети, като първата не е пристигнала. Продължихте с даване на оръжия за Украйна под предлога, че ще се модернизира Българската армия, което отпадна и остана само даване на оръжие за Украйна. И завършвате с Гладомора. Това ли бяха националните приоритети, които трябваше да гледа Народното събрание? Не ви ли е неудобно?“ Така се обърна към народните представители депутатът от „БСП за България“ Борислав Гуцанов в пленарна зала.

„Отбелязахте годишнина и отидохте да поднесете цветя на паметник на жертви, които са дадени от комунистическия режим. Естествено, групата на БСП не влязохме дори в зала. Но забравихте да кажете нещо друго – днес, преди 80 години, е започнала най-голяма битка в историята на света – Сталинградската битка. Защо забравихте, че в тази битка загиват над 1 милион души? Защо забравихте, че именно много близо до това място, където е била Сталинградската битка и където земята още е пропита с кръв, сега се дават отново танкове и се води друга битка. И България участва в даването на това оръжие“, продължи той.

Гуцанов припомни, че БСП винаги е говорила, че трябва да направи всичко възможно България да участва в мирен процес и ние да бъде тази, която да инициира мирните преговори между Украйна и Русия да се водят на нейна територия. „БСП винаги говорихме, че мирът е най-големият добродетел и запазването на човешкия живот е най-голямата ценност. Затова не искахме да се обвързваме в този конфликт и да не се дава никакво оръжие. Никой не ни чу“, подчерта социалистът.

„Миналата седмица БСП поднесохме венци на загиналите от Холокоста. Но също забравихте да кажете, че именно Червената армия влиза в Аушвиц и освобождава малкото останали живи“, обърна внимание Борислав Гуцанов.

По неговите думи историята е сложно нещо и не бива да се тълкува по начина, по който в момента се предлага, без да се знаят всички факти и обстоятелства.  

От парламентарната трибуна Гуцанов категорично заяви, че БСП е „против“ декларацията за Гладомора. „Но ви молим да се замислите – можем ли да направим така, че ние да сме част от мирния процес, а не да даваме оръжия. Да направим така, че да се гордеем с историята си, така както се гордеем с това, че именно българските политици са успели да защитят от геноцид евреите в България“, призова депутатът от левицата.