Кристиан Вигенин: Благодарение на БСП парламентът прие безплатни учебници до 12-ти клас

Фев 01, 2023 Новини БСП в медиите 0 1140

Този парламент все още може да приеме предложението на БСП за минимална заплата от 850 лв.

„Ние настояваме за съдебна реформа, включително за механизъм за разследване на главния прокурор, от години. Това не е нова тема, поставяме я много преди “Продължаваме промяната“ да се появят на терена, преди “Демократична България“ да станат част от Народното събрание. Но логиката показва, че за един отиващ си парламент, който не може да формира правителство, за едно отиващо си служебно правителство – би било нелогично да правят такава дълбока реформа, която изисква по-сериозно осмисляне.“  Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

В предаването “Референдум“ той обясни, че левицата е готова един от първите законопроекти в новото Народно събрание да бъде именно промяната в НПК. „Нека не правим пропаганда. Не мисля, че два месеца, колкото остават до следващите избори, ще променят толкова картината в България“, заяви социалистът и допълни, че вина за неприетите на второ четене текстове има и Министерски съвет, който е внесъл своя законопроект между Коледа и Нова година.

Според Вигенин голяма част от споровете между партиите в момента нямаше да ги има, ако не беше забавена процедурата по връчването на мандатите. „Тя беше продължена до степен, която е на ръба на нарушение на Конституцията. Така че удължаването на живота на това Народно събрание роди допълнителни конфликти, които сега продължават и в кампанията“, смята той.

Социалистът припомни, че служебното правителство не внесе бюджет за 2023 г. и такъв най-вероятно ще се приеме чак в края на юли. „Затова още едно хубаво нещо, което можем да свършим в това НС, е да се приемат промените в Кодекса на труда и да гарантираме минимална работна заплата от 850 лв.“, заяви той и припомни, че това предложение беше прието почти единодушно на първо четене, но след това многократно не беше допускано в дневния ред. „Това е европейска политика. Бюджетът и фирмите могат да си го позволят това“, допълни Вигенин.

Като примери за добри предложения на левицата, които този парламент прие, той добави безплатните учебници до 12-ти клас, както и помощта от 300 лв. за децата от 1-ви да 4-ти клас.

„Този парламент взе и много грешни решения по отношение оръжията за Украйна и покупката на самолети“, заяви той и припомни т.нар. “коалиция на войната“, която вкара България в списъка със страните, които предоставят военна помощ.

По темата с Еврозоната Вигенин отбеляза, че първо трябва да се видят предимствата, факторите, както и кога е моментът това да се случи. „Дали от 1-ви януари или малко по-нататък. Тепърва трябва да проведем дебата за икономическите ползи и ползите за хората от влизането в Еврозоната“, допълни зам.-председателят на БСП.

Според социалиста направените промени в Изборния кодекс дават възможност на всеки български гражданин да избере как да упражни правото си на глас. Вигенин се обърна и към хората, които отсега заявяват, че няма да гласуват на предстоящите избори: „Нека да размислят и да дадат шанс на един силно представен парламент да поеме отговорност за бъдещето на страната.“

„БСП следваше своята програма и политика за социална, справедлива и сигурна държава. Това ще бъда нашата стратегия, това са нашите приоритети“, заяви той и допълни: „Показахме диалогичност, опитахме се по много въпроси да търсим съгласие. Надявам се хората да го оценят и в следващия парламент да бъдем един позитивен фактор“, заключи Кристиан Вигенин.