Ирена Анастасова: По предложение на БСП се приеха безплатните учебници и еднократната финансова помощ за ученици

Янр 31, 2023 Новини БСП в медиите 0 326

От БСП спасихме детските ясли, които ПП, ДБ и ГЕРБ искаха да закрият

"Като народен представител, на когото от години наред каузата му е образованието, не мога да не съм доволна, че приехме по предложение на БСП безплатните учебници до 12-ти клас, приехме еднократната помощ от 300 лв. за всяко дете от 1-ви до 4-ти клас и за осмокласниците." Това заяви заместник-председателят на БСП и секретар на парламентарната група на "БСП за България" Ирена Анастасова в предаването "Твоят ден" по NovaNews.

По нейните думи, макар и малки стъпки, те са положителни, като припомни също така противопоставянето от страна на БСП на законопроекта на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ за закриване на детските ясли в България, в следствие на което е бил оттеглен.

"В  този парламент имаше и неща, които трябваше да бъдат свършени, а не са. Като започнем от това, че не се прие бюджет за 2023 г. поради това, че служебният кабинет не внесе такъв, като преминем през това, че трябваше да се отдели повече време и внимание на законите, касаещи правосъдната реформа, но Министерски съвет внесе своя законопроект едва на 30 декември", посочи Анастасова.

"Ние във времето назад сме поставяли въпроса както за конкретната личност на сегашния главен прокурор, така и за реформи и необходимост от контрол върху действията на прокуратурата. Ние сме писали и сме внасяли такива законопроекти. Така че най-малкото ние можем да бъдем обвинени, че сме против правосъдната реформа", категорична бе Ирена Анастасова, като уточни за разглежданите в Народното събрание промени в НПК: "Не бива, притиснати от времето, да бързаме да правим такива сериозни движения, при положение че внесените 5 законопроекта в голямата си част се разминават помежду си. Във времето назад като държава сме били потърпевши от законопроекти, приемани на секундата и впоследствие претърпели десетки поправки."