Декларация на ПГКБ

ДЕКЛАРАЦИЯ   На Парламентарната група на Коалиция за България, прочетена от зам

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

На Парламентарната група на Коалиция за България, прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков

 

 

Изминаха две години откакто политическа партия ГЕРБ спечели парламентарните избори. Спечели изборите с обещанието да повиши благосъстоянието и жизнения стандарт на българските граждани, да ги направи средноевропейски.

 

Две години след управлението на ГЕРБ сме свидетели на тежка и задълбочаваща се социална криза. БСП и Коалиция за България имаха последователна позиция за последиците най- вече за гражданите от това управление, за резултатите от крайно дясната и антисоциална политика, провеждана от кабинета на Бойко Борисов. Днешната криза е резултат именно от тази последователна политика насочена срещу голямата част от българските граждани. Срещу младите семейства. Срещу възрастните хора. Политика защитаваща интересите единствено на най- едрия бизнес и монополите. Увеличиха се драстично цените на парното, тока и храните. Разрасна се безработицата. Реалните доходи намаляват. Потреблението замря. Отчаянието и социалната несигурност растат.

 

През изминалите две години Българската социалистическа партия и Коалиция за България предупреждаваха многократно, че водената политика задълбочава кризата. Отхвърлени бяха много законопроекти, предложени от народни представители от Коалиция за България - все закони, предвиждащи мерки за компенсиране на широкия кръг български граждани в тежката ситуация.

 

Само за първото тримесечие на тази година общият доход средно на лице от домакинство се е понижил с 2.1% спрямо 2010 г. 

 

През същото това тримесечие безработните лица в страната вече са 395.5 хил., повече от 50% от които продължително безработни, при безработица достигнала 12.0%.

 

Най-тежко е проявлението на социалната криза сред младите хора,  67.3 хил., от които са безработни, а младежката безработица надхвърля 29%.

 

И това е само част от отношението на правителството на Бойко Борисов към младите хора в България, защото остават непроменени средствата за семейни помощи. Техният размер е „замразен", въпреки инфлацията и повишаването на разходите за издръжка на децата. Това създава чувство за несигурност и задълбочава демографската криза в страната. Все повече млади хора събират куфарите и тръгват за чужбина.

 

Все повече собственици на малки предприятия и магазини фалират и за това не е виновна само световната криза, а безпътицата и мерките, които предлага правителството.

 

Не се увеличава максималният осигурителен доход. Не сa актуализирани възнагражденията в публичния сектор. Плавно, но трайно обедняват домакинствата, предвид размера на инфлацията. Очаква се обедняването по малката потребителска кошница (стоките от първа необходимост) да надхвърли 20%. Драстично и непосилно се увеличи минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица (от 260 лв. на 420 лв.) и на земеделските производители (от 65 лв. и 130 лв. на 240 лв.). Това също намали техните доходи. Намалени бяха размерът на болничните и обезщетението за безработица. И то в условията на стагнация и увеличаваща се безработица.

 

Увеличиха се цените на основните хранителни стоки - хляб, мляко, колбаси. В същото време не се въвеждат минимални стандарти за качество на храните, а стандарти за храни, които не всеки може да си позволи. Освен политически пиар, това е форма на преразпределение на пазара, налагана като политика на правителството.

 

Обидно и оскърбително е отношението към възрастните хора. Така наречената пенсионна реформа премахна точковата система, отне правото на над 70 хил. души да се пенсионират. Увеличи  се осигурителният стаж и то без актуализация на пенсиите. Противоконституционно средствата за ранно пенсиониране бяха прехвърлени в осигурителния институт. Отпадна обезщетението за дълготрайна безработица. Отпадна добавката за старост за хората над 75 годишна възраст. Отпадат социалните пенсии и пенсиите за инвалидност. Променят се условията за пенсиониране на категорийните работници, което води до намаляване размера на новоотпуснатите пенсии.

 

Борисов икономиса и от енергийните помощи за най-бедните и лиши десетки хиляди български граждани да се възползват от тях.

 

Обявеното увеличение на минималната работна заплата през есента е закъсняло и недостатъчно. То е проява на предизборно лицемерие, което обаче хората разбират. Увеличението на минималната работна заплата няма да може да компенсира българските граждани, тъй като инфлацията за последните две години надхвърля 10%. Това е поредният опит на правителството да злоупотреби с доверието на хората. Поредният опит за предизборно пазаруване. Но най-висшата форма на лицемерие е обявеното увеличение на вдовишките пенсии. Уважаеми народни представители от управляващото мнозинство,   когато дойдохте на власт през 2009 г. вие обещахте увеличение на вдовишките пенсии с 5 на сто от 2010 и го отменихте. С 10 на сто от 2011  - и това отменихте. С 15 на сто от 2012 - и това отменихте. Сега им обещавате 6,5 на сто от 1 септември, при условие, че действащият закон предвиждаше 5%-то увеличение от 1 януари.

 

Как да наречем този акт, ако не лицемерие и проява на груб цинизъм, като се разчита на късата памет на хората - късата памет за това, което се обещава, за това, което се имитира, включително със законодателни актове и в крайна сметка реалностите, до които опират българските граждани.

 

Според премиера българските граждани трябва да са му благодарни, че нямат стандарта на живот гърците. Уважаеми дами и господа, минималната работна заплата в Гърция по данни на Евростат е близо 900 евро. Две години след управлението на ГЕРБ минималната работна заплата в България е 120 евро и ни нарежда категорично на последното място, освен ако не разглеждаме средноевропейските доходи отзад напред. Там няма да имаме средноевропейски доходи, там ще сме шампиони по най- ниски доходи в ЕС.

 

Това правителствено лицемерие все повече ще срива доверието, с което Борисов дойде на власт. Кога ще стигнем средноевропейските доходи? Този въпрос остава риторичен.

 

 Хората имат много въпроси и те все по- силно ще звучат, защото България, българските граждани имат нужда от друго бъдеще.