БСП подписа жалбата до КС за сделката в “Козлодуй“ и призовава ПП да направят същото

25.01.2022 г.

 „Стана практика решенията на Народното събрание да изземват функциите и правомощията на изпълнителната власт. Поредното такова беше за строителството на нови ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй“ с технологията AP1000. Това е технология, която все още никъде по света не работи. Не искаме България да се превръща в опитна експериментална площадка на нови ядрени мощности.“ Това заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП и народен представител от левицата Борислав Гуцанов.

На пресконференция в Народното събрание социалистът обясни, че поради тази причина левицата ще сезира Конституционния съд, заедно с “Възраждане“. „Призоваваме и колегите от “Продължаваме промяната“, които също се въздържаха в залата при гласуването, да подкрепят искането до КС“, каза още той.

Гуцанов припомни, че още през 2013 г. БСП събра над 780 хил. подписа за референдум за ядрената енергетика в България. „Винаги сме искали да има развитие на ядрената енергетика и ядрените мощности. Не е нормално, когато в “Белене“ имаме цялото оборудване за първи и втори контур, което е платено от българската държава и необходимите средства за довършване са под 10 милиарда, ние да тръгваме към една все още нова технология. По данни на експертите тя ще струва над 30 милиарда – 3 пъти по-скъпа. Толкова ли е богата нашата държава и толкова ли време имаме пред себе си?“, попита социалистът.

Депутатът от левицата призова за повече разум в Народното събрание: „Наистина ядрената енергетика да бъде водеща за страната ни, но по един разумен начин относно националните интереси на България.“

По думите на народния представител от левицата проф. Румен Гечев проектът “Белене“ е важен не само за плевенския регион и Северна България. „Това е национален проект и дори европейски, който би помогнал за балансирането на българската, балканската и европейската енергийна система“, смята той и продължи: „БСП беше последователна през последните десетилетия, когато с наши и европейски разчети доказвахме, че проектът “Белене“ е икономически изгоден за България, за икономиката и за домакинствата.“

Според социалиста, при днешните цени на електроенергията, проектът “Белене“ е щял да се изплати за 2-3 години. „Така че стопирането му нанесе, нанася и ще продължи да нанася загуби на българската икономика и българския народ в милиарди. Ние сме категорични, че този проект да бъде завършен. БСП няма да допусне българите да погребем 3-те млрд., които до момента са вложени в строителството“, посочи проф. Гечев и допълни: „Проектът има всички разрешителни и лицензи от единствената международна организация, която ги дава – Международната атомна агенция, както и Българската агенция за ядрена сигурност“, заключи той.