Румен Гечев, БСП: Ако отново не съставим правителство, България остава без бюджет до края на годината

Янр 24, 2023 Новини БСП в медиите 0 321

БСП направи всичко възможно българският парламент да избере редовно правителство

„Всички видяха, че БСП направи всичко възможно българският парламент да избере редовно правителство. Ние успяхме да убедим нашите партньори и в парламента, а и извън него, че има четири цели, около които можем да се обединим. Това са цели, които подтискат в значителна степен различията между отделните партии и реализацията им можеше да доведе само до позитиви за българския народ.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на БНТ. И допълни: „За голямо съжаление нашите партньори, заради различни политически сметки, не приеха това предложение и в крайна сметка парламентът не можа да се справи с предизвикателството и отиваме на избори.“

В предаването “Денят започва“ той обясни, че ако не бъде съставен кабинет и след новите избори, това ще доведе до изключително тежки икономически и политически последици. „Най-тежката последица ще бъде, че няма да имаме бюджет за 2023 година. При инфлацията 15% от 2022 г. няма как общините и държавните институции да се справят. Съответно компенсациите и помощите за младите семейства и децата няма да стигнат при тези условия“, предупреди социалистът и обърна внимание за необходимостта от висока избирателна активност.

„БСП започна много сериозна реформа на пенсионната система. След като пенсиите бяха замразени почти 12 години, настъпи и промяна в принципите на осигуряване. Решителни крачки направихме и по отношение на младите семейства и децата - безплатни детски градини, ясли, безплатни учебници, помощи за децата от 1-ви до 4-ти клас. Освен това помощи и за бизнеса - БСП първа предложи компенсациите за ток и контрол на определи групи цени“, обобщи той и допълни, че левицата взима пример от действията на страните в ЕС.

„БСП се оказа права и по отношение на АЕЦ “Белене“, която ако беше довършена, щеше да носи милиарди левове печалби за българската икономика. Отговорност носят тези, които погребаха проекта, но това е поправима грешка. Бяхме прави и за ТЕЦ-овете и сега трябва да направим всичко възможно да предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още социалистът.

По думите на професора социалната политика на БСП е насочена както към най-уязвимите, така и към работещите българи и даде пример с увеличението на майчинските, както и на отпуските за работещите млади семейства.

Проф. Гечев обясни, че предстоящите избори ще бъдат от стратегическо значение. „Провал ще означава, че ще отидем на нови избори 2 в 1 през есента и ще бъдем без бюджет за 2023 г. Това ще бъде с много тежки икономически последици. Неразумно е за един народ в 21-и век да допуска такива фалове, но това е отговорност и на политиците. Така че тези четири приоритета, които поставихме с третия мандат, остават в сила. Те са разбираеми и е напълно възможно да бъде постигнат консенсус“, смята социалистът.

По отношение на еврото той обясни, че според критериите на Маастрихт българската икономика все още не отговаря на условията да се присъединим към Еврозоната.