Корнелия Нинова: Трябва да решим политическата криза, за да се решат всички други кризи

Янр 24, 2023 Новини БСП 0 445

Готови сме за кампания, трябва да убедим хората да гласуват

„Направихме всичко необходимо. Изведохме четири важни задачи за редовно правителство и парламент - такива, каквито ги обсъдихме с Вас при връчването на мандата - приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на бюджет за 2023 г. и съдебна реформа.“ С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към президента по време на връщането на третия мандат.

„Поканихме всички партии на разговори. От тези, които дойдоха и от позициите на тези, които не дойдоха става ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовно правителство. Поради тази причина връщаме третия мандат“, каза още лидерът на социалистите.

Нинова обясни, че в този случай Конституцията не определя конкретен срок, в който президентът да разпусне Народното събрание, но според специалистите това трябва да стане възможно най-бързо.

„Този парламент не можа да приеме бюджет за 2023 г., което за нас е най-важното. През него можехме да овладеем инфлацията, да увеличим доходите на хората, поне малко да се преборим с неравенствата и бедността. Не успя да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които са важни за бъдещето на България, както и да направи съдебната реформа. Провалът на третия мандат е общ неуспех на 48-ото Народното събрание и на президента“, категорична е тя.

По думите на Корнелия Нинова ни очаква тежка кампания, но левицата е готова за нея. „Ще работим, ще говорим с хората. От честите ни срещи из цялата страна виждаме умора от избори, апатия към политическия живот. За нас това е основният опонент в една политическа кампания и основна цел - да убедим хората, че е важно да гласуват. Чрез техния глас ще се реши тяхното бъдеще“, посочи тя.

На финала Нинова заяви, че след изборите очаква различен парламент, както и да бъде съставено правителство. „Твърде много се задълбочи политическата криза, трябва да решим първо нея, за да пристъпим към решаване на социалните въпроси, бедността, неравенствата, икономическите проблеми, енергийните въпроси“, заключи тя.