Депутати от БСП на протеста срещу опасния химически завод в Розовата долина

Янр 23, 2023 Новини БСП 0 840

Социалистите категорични: Внасяме в следващото Народно събрание законодателни промени за задължително отстояние на такива предприятия от населени места

„Оставаме с хората от Розовата долина в битката им, за да опазят природата, земята, водата и здравето си. Преди няколко дни по покана на хората от Инициативния комитет сигнализирахме в Народното събрание за проблема. Днес сме тук, за да кажем, че продължаваме“. Това заявиха заместник-председателите на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски и Иван Ченчев и Георги Гьоков, който е депутат от района.

Жителите на селищата от Павел Баня  се събраха на протест тази сутрин пред предприятието, след като стана ясно, че то разширява капацитета на производството с опасен формалдехид, а е в непосредствена близост както до къщите, така и до жп-линия от основното трасе София-Бургас. „Става въпрос за въздуха и водата на хората и то не само в Долно и Горно Сахране, а в цяла Старозагорска област. А и на цяла България, тъй като има опасност за язовир „Копринка“, подчерта отново Иван Ченчев.

„БСП подготвя и внася в следващото Народно събрание промени в законодателството за подобни химически заводи - да има задължително отстояние от населени места, защото такова нещо в момента няма и с това се злоупотребява от определени инвеститори и компании“, категорични бяха Георги Свиленски, Иван Ченчев и Георги Гьоков. „Имало е наредба, която регулира отстоянието, но някак удобно е отпаднала. Това трябва да бъде поправено, за да не се допуска подобна опасност за здравето на хората и природата“, добави Ченчев.

Той каза още, че БСП е застанала зад подобен казус, свързан с опасен завод за преработка на битови отпадъци край софийските села Потоп, Чурек и Елешница и е предизвикала реакция на институциите, така че да не се застраши здравето на хората и природата.

Общинските съветници на БСП подготвят протестна декларация, която да внесат на сесия на ОбС в Павел Баня срещу опасното производство на формалдехид.