Законът за дипломатическата служба обслужва частни интереси

Юли 04, 2011 Новини БСП 0 1248

Генералният консул в Шанхай е в конфликт на интереси, има фирми за търговия в Китай            Законът за дипломатическата служба обслужва частни интереси,  заяви председателят на НС на БСП и на ПГ на „Коалиция за България" Сергей Станишев

Генералният консул в Шанхай е в конфликт на интереси, има фирми за търговия в Китай

 

         Законът за дипломатическата служба обслужва частни интереси,  заяви председателят на НС на БСП и на ПГ на „Коалиция за България" Сергей Станишев. Ръководството на ПГКБ и представители на Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения и Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения обсъдиха промените в Закона за дипломатическата служба.Станишев изтъкна, че има всички основания да се предполага, че зад отстраняването на професионални служители се крият намерения за разпродажба и приватизация на огромните имоти на българската дипломация в чужбина, които се оценяват на милиарди. Лидерът на БСП предупреди,че ще следи всяка крачка на външния министър Николай Младенов  и всеки опит да бъде продаден български имот зад граница ще бъде съобщаван на българското общество.  На провелата се среща е имало пълно съвпадение на позициите по отношение на промените на закона за дипломатическата служба, ясно заяви Сергей Станишев. Той ги определи като антиконституционни  и затова „Коалиция за България" ще направи всичко възможно текстове от закона да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Според лидера на БСП промените в закона за дипломатическа служба  изцяло ревизират закона за дипломатическата служба от 2007 година, който е един стабилен и демократичен закон.

        С промените се съсредоточават всички правомощия  в ръцете на Николай Младенов, в това число се изземват функции на министър-председателя и Министерския съвет, поясни лидерът на социалистите. „Николай Младенов иска да бъде едноличен началник на българската външна политика и дипломацията", възмути се Станишев. Той обясни, че точно затова се унищожават и позициите на постоянния секретар,  колегиума на министерството и системата за атестации. Сергей Станишев с притеснение отбеляза, че министър Младенов слага кръст на българската професионална дипломация. Той изтъкна, че няма нито един факт за риск за авторитета на България, от това че някои служители са били служители на българското разузнаване.

Заместник- председателят на ПГКБ Ангел Найденов смята, че поправките в Закона за дипломатическата служба са недемократични. Това е законопроект с откровено противоконституционен характер, законопроект нарушаващ основни човешки права, законопроект, който вменява колективна отговорност, законопроект, който противоречи  на редица решения на Конституционния съд и на редица международни актове, аргументира се  Найденов. Той обеща левицата да търси намесата на европейски партньори и да сезира редица организации.

Този закон антидемократичен, антиконституционен, нарушаващ правата на човека, каза Димитър Костов, председател на Българското дипломатическо дружество. Според него последиците от  приемането на поправките ще бъдат по-големи от очакваните и ще се наложи да се занимаят европейските институции. Връщането на посланиците и назначаването им във МВнР противоречи на Закона за държавния служител", обясни посланик Костов. Промените противоречат и на Закона за администрацията, отнемат се компетентности на други институции.

Според Димитър Костов Законът за дипломатическата служба сега  не дава път на младите, както  афишира  министърът на външните работи Николай Младенов. Той даде пример с първото назначаване на 12 генерални консули- няма нито един млад човек, а отгоре на всичко само един професионален служител е назначен за консул.

Българското дипломатическо дружество разполага с оригинална  документи , че новоназначеният консул в Шанхай Ирина Делева има фирми на тази територия и развива търговска дейност. Председателят на Българското дипломатическо дружество се закани да сезира Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в Народното събрание за случая.

Държавните интереси се подчиняват на изпълнението на частни икономически интереси, смята Чавдар Минчев, председател на Националната асоциация за международни отношения. Според него този законопроект за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба води до отслабване на държавата.