Атанас Зафиров, БСП: С лидерската среща показахме, че диалог може да се води без това да ни прави еднакви

Янр 21, 2023 Новини БСП в медиите 0 880

21.01.2023 г.

“Резултатът от лидерската среща показа, че стъпките, които бяхме начертали, няма как да бъдат изпълнени. Стана ясно, че няма подкрепата за четирите точки, които предложихме - приемането на актуален бюджет, приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и Шенген. Това са темите, които счетохме за обединителни и могат да са основа за едни по-сериозни разговори. Видяхме, че няма такава нагласа.” Това заяви заместник-председателят на БСП и на парламентарната група на левицата Атанас Зафиров в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.  

Той определи срещата като положителна стъпка. “Показахме, че диалог може да се води без това да ни прави еднакви. И дума не е ставало за правителство и коалиции - нито сега, нито в бъдеще”, подчерта Зафиров.  

“Така и не можа да се разбере, че този мандат не е на БСП, а на целия парламент. Той беше платформата, върху която трябваше да стъпим и да се опитаме да направим нещо. Нека българското общество прецени и с резултатите от следващите избори ще стане ясно кой има най-голяма вина за провалянето на този последен опит”, коментира още социалистът.  

Атанас Зафиров обясни, че левицата е останала изненадана от това, че някои лидери не са дошли на срещата. “Най-малкото, което дължим на българското общество, беше поне да покажем, че ни пука и сме загрижени за това, което случва. Ние участвахме във всички разговори в първия и във втория мандат и дадохме своите аргументи защо не сме съгласни с някои неща. Този път дори дотам не се стигна, просто получихме едни празни столове”, обърна внимание той. 

Зафиров изрази надежда, че предстоящата кампания ще е малко по-толерантна и по-спокойна. “За съжаление, много бързо се развиват процесите на разлом в българското общество”, заяви той и обясни: “Българският парламент е една снимка на обществото. Ние сме разделени на фили, на фоби, на червени, на сини, на болни, на здрави, на песимисти, на оптимисти. И съответно политическите сили си парцелират една част от обществото, което иска да чува такива послания, защото те кореспондират с тяхната житейска нагласа, и накрая установяваме, че няма как да намерим общи послания.” 

“Ако има нещо, което ми дава основание за оптимизъм, това е очертаващата се по-висока избирателна активност във връзка с промените в Изборния кодекс. Друга съществена особеност е, че на тези избори не се задава фигурата на спасител, няма нов политически проект. Затова смятам, че тези избори като че ли ще бъдат по-чисти и се надявам резултатите да бъдат по-обективни”, каза още Атанас Зафиров за предстоящите избори.