Иван Иванов: Промените в НК, които се приеха по предложение на БСП, ще доведат до превенция на пътнотранспортните произшествия

Всяко утежняване на наказанията за тези престъпления е от изключителна важност, заяви Иван Иванов

„Днес е добър ден за Народното събрание, тъй като се занимаваме с нещо полезно. Цялото ни общество в последните месеци стана свидетел на изключително дръзки нарушения на закона в определени сфери, а именно пътнотранспортни произшествия.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Иван Иванов по време на дебатите за промени в Наказателния кодекс.

От парламентарната трибуна той направи обобщение на тези престъпления: „Свидетели сме на много сериозни злоупотреби с алкохол и наркотици, които довеждат до смъртни случаи. Изключително тежки случаи на нанасяне на телесни повреди. Каналджийството, което доведе до смърт на служители на закона, а и служители на МВР да превозват незаконни мигранти. Отделни индивиди се възползват от незнаещи малки деца и разпространяват порнографско съдържание“, посочи социалистът.

От всички тези случаи Иван Иванов направи извода, че трябва да има по-твърдо законодателство. „Очевидно налаганата политика към днешна дата не дава ефект. Затова, като вносители смятаме, че трябва да наложим по-тежки наказания. Налагането на ефективни присъди, увеличаването на наказанията, глобите и възможност за конфискация на имуществото би имало ефект на превенция. Всяко утежняване на наказанията за тези престъпления, които тормозят цялото общество, е от изключителна важност“, категоричен е той.

„Със своето решение днес Народното събрание даде сигнал на обществото, че има вече нетърпимост към подобни деяния, че те ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона“, заяви депутатът и допълни, че това ще даде възможност на прокуратурата и на МВР по-бързо да придвижват делата.

По думите на Иван Иванов каналджийството се е превърнало в национално занятие и пример за това акцията от преди няколко дни, на която бяха заловени 92-ма души. „Това означава, че тези хора, абсолютно необезпокоявано, си играят с човешки съдби, газят закона и стигат до отнемане на човешки животи. Така че трябва да проявим пълна нетърпимост и да наложим тези наистина високи наказания. Най-малкото българските граждани ще бъдат защитени и съвсем скоро след приемането на тези текстове ще усетим превенцията, която търсим“, заключи той.