Илиян Йончев: Лидерската среща е ключова, нека потърсим диалога и онова, което ни обединява

Янр 19, 2023 Новини БСП в медиите 0 463

19.01.2023 г.

„Лидерски срещи задължително трябва да има. Поотделно или обща лидерска среща е въпрос на разговори между самите лидери. Ще е ключово за страната, когато лидерите на всички политически парламентарно представени партии седнат на една маса, за да изговорят какви са приоритетите. В последните две години се наслушахме на червени линии и разделителни позиции – нека да потърсим линиите, които ни обединяват.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Илиян Йончев в ефира на NovaNews.

„Време е политическите лидери, които са авторитетни и оглавяват своите партии, да седнат и да кажат какви са техните позиции, какви са приоритетите“, каза Йончев и призова да се търси обединение и съставяне на редовно правителство – с определен времеви срок и формат, който да бъде уточнен от тях.

Той определи лидерската среща като „ключово нещо“, което не се е случвало досега: „Не говорим за срещи на депутати, а за срещи на лидери на политически партии, представените в парламента“, каза социалистът и добави, че според него в тези срещи се крие решението на политическата ситуация в страната. 

„Преди да седнат да говорят лидерите на всички политически сили заедно, е нормално да има позиции, по които да не могат да намерят диалог. Затова ключовото и това, което отбелязваме е,  че те трябва да седнат заедно всички, да обменят идеи и да търсим диалога, да търсим това, което ни обединява“, каза Йончев и призова политическите лидери да потърсят обединителните позиции, които са важни за България. 

„Все още нямаме приет бюджет за 2023 г., имаме ключови въпроси като Шенген, Плана за възстановяване, така че нека да бъдат държавници, а не партийни технократи в случая“, заяви социалистът.