Веска Ненчева: БСП ще направи всичко възможно да състави правителство

Янр 19, 2023 Новини БСП в медиите 0 491

19.01.2023 г.

„Ние от самото начало декларираме, че ще направим всичко, което е по силите ни и всичко, което е необходимо, за да реализираме третия мандат. Още повече, че живеем в някакво дежавю от две години - постоянно сме в извънредни парламентарни избори, а за всички е ясно, че не е добре за държавата.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Веска Ненчева в ефира на Euronews Bulgaria.

От срещи с кметове на Пловдив-област депутатът от левицата е категорична, че така не може да се работи и обясни защо: „Ние нямаме гласуван държавен бюджет, с който общините да работят. Това ни вкарва в  безвремие, което е трудно за цялата държава. Това е една от причините, поради които ще търсим обединение с другите партии.“

По думите на Веска Ненчева неслучайно третият мандат е наречен кризисен. „Това означава, че трябва да имаме друг подход, не може със същите средства да очакваме различни резултати. Вече търсим допирните точки на това, което е важно. Ситуацията наистина е тежка и онова, което да ни доближи, трябва да е причината за съставяне на правителство“, категорична е тя.

Ненчева припомни вчерашното решение на Националния съвет на левицата, с което се дава мандат на ръководството на партията да проведе лидерска среща. „На нея лидерите ще заявят ще има ли желание за правителство. Досега подходът беше обърнат и се започваше с експертни срещи, но времето вече напредна. Важно е лидерите да се разберат дали ще има правителство, или вървим към избори“, обясни тя и допълни, че ако бъде съставен кабинет, трябва да е ясна политическата отговорност и вземането на решения в него.