Румен Овчаров: БСП ще търси това, което обединява партиите

Янр 19, 2023 Новини БСП в медиите 0 469

19.01.2023 г.

„Единственото предложение по време на Националния съвет на БСП беше да се даде мандат за разговори с всички парламентарно представени групи. Т. нар. „вътрешна опозиция“ в БСП свикна първо да говори, а после да мисли. Те не съобразиха, че твърдейки, че БСП трябва да върне мандата веднага, компроментират позицията на президента, чиито храненици са.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Румен Овчаров в ефира на NovaNews.

Румен Овчаров каза, че БСП ще търси това, което обединява партиите, а не онова, което ги разделя. „Ако търсим това, което разделя, се връщаме там, където бяхме. Първо, трябва да видим тези пет неща, които трябва да бъдат свършени и съгласни ли сме да ги свършим. Това са бюджетът – с ясни параметри на този бюджет – и социални, и финансови. Другото е Шенген – какво все пак правим, за да си защитим националния интерес“, коментира Овчаров. 

По думите на социалиста, целта на срещите на БСП с останалите партии е да се види има ли желание да се търсят решения по тези пет консенсусни въпроса, които трябва да бъдат решени в кратък срок от време.

Той заяви, че фигура, която да заеме позицията на министър-председател, тепърва ще бъде търсена: „Не е задължително да е от БСП. Важно е да е човек, на когото може да се вярва, а не човек, който ще говори едно, а ще прави друго, както се случваше в предния кабинет“, коментира социалистът.

Според Румен Овчаров "Белене" трябва да се строи: „Даже не два, а четири блока, плюс двата в АЕЦ „Козлодуй”.

„Това, което направи служебното правителство на бърза ръка, под натиска на двама посланици и един консул, е грубо нарушение на интересите на българската страна. Не може да подпишеш 10-годишен договор, стартиращ от 2024 г., при положение, че лицензът ти за експлоатация на 5-ти блок изтича 2027 г. Не може да подпишеш 10-годишен договор за доставка на гориво за 6-ти блок, когато имаш гориво за още 5 кампании и по договора с руската организация – имаш за още 6 кампании договорено гориво, т.е. на теб ще ти трябва чак за 2037 г. гориво, а лицензът на 6-ти блок е до 2029 г. и този лиценз много трудно ще бъде удължен“, коментира Овчаров.