Иван Ченчев: Разширяване на опасно химическо производство застрашава чистотата на въздуха и водата на цяло Старозагорско

БСП ще предприеме законодателни промени за задължително отстояние на такива предприятия от населени места

„Сигнализираме за един тежък проблем - химическо производство в населено място в едно от най-хубавите места на нашата страна - Розовата долина.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев на пресконференция в Народното събрание, съвместно с загрижени хора от района.

Той обясни, че става дума за разширяване на опасно химическо производство, като до портите на завода минава жп линия от основното трасе София-Бургас. „Става въпрос за въздуха и водата на хората и то не само Долно и Горно Сахране, а в цяла Старозагорска област. А и на цяла България, тъй като има опасност за язовир „Копринка“, подчерта депутатът от левицата.

„Ще предприемем промени в законодателството за подобни химически заводи да има задължително отстояние от населени места, защото такова нещо в момента няма и с това се злоупотребява от определени инвеститори и компании“, категоричен бе Иван Ченчев и добави, че левицата ще сигнализира и европейските институции за този казус.

„Това инвестиционно намерение ще промени коренно функцията на завода. Старата функция за производство на ПДЧ ще остане, а новото инвестиционно намерение е за производство на формалдехид. Това е лепило, което е силно отровно и силно канцерогенно“, заяви кметът на Долно Сахране Димитър Димитров.

По неговите думи това разширение е на 250 м по въздушен път и жителите на селото са силно обезпокоени. „И не само моите жители, а и хора от Казанлък и Стара Загора, защото в близост има водохващане, което захранва питейната вода на Казанлък и на Долно Сахране“, допълни Димитров.

Той обясни, че според намерението е заложено увеличаване на производството на формалдехид от 44 хиляди тона на 88 хиляди тона. „Това всичко ще бъде на площадката на съществуващия завод и опасенията ни са, че при една евентуална авария, ще бъдат засегнати живота и здравето на хората, а след това и околната среда с последствия десетки години напред“, алармира кметът.

„Има подробности, които за изпуснати в плана за инвестиционното предложение. Там не са упоменати водонабора на Долно Сахране и на Казанлък, които са в радиуса на постоянното замърсяване по въздух, което навлиза в почвата, а оттам – в подпочвените води“, добави загрижена жителка от инициативния комитет на живущите в района.

„Тук сме, за да защитим хората и да им покажем, че има кой да ги чуе. Искаме да защитим чистите вода, въздух и храна на хората. Това е нашата цел“, категоричен бе кметът на Горно Сахране Янко Янков.

Председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев обясни, че проблемът е в отменена наредба, която е изисквала 7 км отстояние от населени места за подобни предприятия.

„Ще изискаме от МОСВ Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, да ни се даде и протокола от общественото обсъждане, защото сме сигурни, че такова няма, и това е основание да се атакува концесията“, посочи Георгиев.