Наши сънародници от Тараклия до Иван Ченчев: Административна реформа заплашва съхраняването на Тараклийски район като център на българите в Молдова

Янр 19, 2023 Новини БСП 0 432

19.01.2023 г.

Административна реформа, подготвяна в Република Молдова, заплашва да попречи на запазването на Тараклия като район със силна и многочислена българска общност, както и на съхраняването на българската идентичност, култура и език там.

Тревогата си заявиха председателят на Район Тараклия Иван Паслар и Георги Барбаров – председател на Българска община в Република Молдова по време на среща със зам.-председателя на ПГ на “БСП за България“ и председател на Комисията по култура и медии Иван Ченчев в Народното събрание днес.

51 867 души наброява българската общност в Тараклия. Това е единственият район в Молдова, където мнозинството от населението е представено от национално мнозинство - 66%, и единственият административен район извън България, в който българите са мнозинство като население.

Стратегическо значение за запазването на българското национално мнозинство в Молдова е запазването на Тараклийския район като самостоятелна административна единица, посочиха по време на срещата си с Иван Ченчев, Иван Паслар и Георги Барбаров. Подготвяна от правителството на Република Молдова административна реформа обаче предвижда Тараклийския район да бъде част от Кахулския район, населен предимно с молдовци. Това ще е сериозен удар върху съхраняването на българската идентичност, култура и език там, категорични са нашите сънародници.

По думите на Иван Паслар стратегията и проектът за административна реформа са разработени без консултации с българската общност и без участие на представител на Тараклийски район.

Нашите сънародници са подготвили законопроект, който да гарантира опазването на Тараклийски район при всяка административно-териториална реформа в Молдова. Проектозаконът „За особения статут на Тараклийския национално-културен район в Република Молдова“ е внасян на няколко пъти пред молдовските институции – парламент, президент и правителство, но до разглеждане не се стига, въпреки положително становище на Венецианската комисия по него.

Иван Паслар и Георги Барбаров внесоха писмо до Иван Ченчев, с което отправиха апел към Народното събрание на Република България гласът на българската общност в Молдова да бъде чут.

“Ще поставя въпроса пред Народното събрание и институциите. Нашите сънародници в Тараклия трябва да усетят не на думи, а с действия, че българската държава е зад гърба им”, категоричен бе Иван Ченчев.