Гуцанов: Партиите да не мислят егоцентрично, а с мисъл за България, за да сформираме правителство

Янр 18, 2023 Новини БСП в медиите 0 532

18.01.2023 г.

„Ще искаме от ръководството на Националния съвет да получим опция да се водят разговори с всички политически партии, които са представени в парламента. Считаме, че трябва да се търси подкрепа от всички и всяка една политическа партия да участва в редовния кабинет. Сформирането на редовно правителство е от изключително важно значение за България. При всички положения ще бъде трудно - предстоят тежки разговори.“ Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител от левицата Борислав Гуцанов в ефира на Euronews.

Депутатът от левицата посочи, че БСП иска да има предварително лидерски разговор между председателите на парламентарно представените партии, за да може всеки един от тях ясно да заяви иска или не иска да има кабинет.  „Оттам нататък, ако се види, че има такова желание, да започнат преговорите по приоритетите, важни за страната ни“, уточни той.

Гуцанов призова политиците да не мислят егоцентрично - за собствената си партия и какво биха спечелили при едни евентуални предсрочни избори, а да мислят преди всичко за страната си, за да има шанс да бъде сформиран редовен кабинет.  „Няма някой, който да не вижда какво става с инфлацията, как бизнесът оцелява, как всяко едно българското семейство оцелява в тази тежка и трудна година“, каза Гуцанов.

Той посочи, че са видни резултатите от управлението на служебно правителство през последните близо 2 години и даде за пример решенията в областта на енергетиката и покупката на втората ескадрила самолети. „Това ли беше най-важното? При един редовен кабинет не мисля, че това щеше да е най-важното и първото, което да се внесе. Смятам, че това щеше да бъде бюджетът, защото през бюджета става преразпределение в тази тежка ситуация - всеки един слой от населението да намери своето си място в този бюджет“, каза Гуцанов.

Социалистът посочи, че един от най-големите проблеми в страната е демографската криза, а БСП е направила много в името на преодоляването на този проблем: „Този проблем се решава през бюджета. Направихме много неща в тези седем месеца в тази посока – дадохме безплатни детски градини и детски ясли, увеличихме парите, които получават младите семейства за едно и за две деца“, припомни народният представител от левицата. 

Той очерта приемането на нов бюджет, Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и енергетиката като основните теми, които са от изключителна важност за развитието на България и около които могат да се обединят партиите.

„Ако тръгнем да поставяме червени линии, няма как да стане кабинет – по-добре да намерим това, което ни обединява“, призова Гуцанов.