Георги Гьоков: БСП ще направи всичко възможно, за да състави правителство

Янр 18, 2023 Новини БСП в медиите 0 383

В социалната политика има много неща, които не търпят отлагане и около които може да се обедини мнозинство

„Третият мандат винаги е бил сложен, а в сегашната ситуация –  осъществяването му е още по-труден процес. Ние от БСП сме решени да направим всичко възможно да съставим правителство, защото всички в българското общество - без значение с какви партийни нагласи са, очакват да има редовно правителство, най-малкото защото служебното правителство не се справя с нещата, които сполетяват българите предвид инфлацията“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на bTV Radio.

Депутатът от левицата каза, че на заседанието на Националния съвет на БСП в сряда, колективният орган на партията ще реши кого да покани на среща и от кого ще търси подкрепа по обединяващи приоритети.

Гьоков изрази надежда, че останалите парламентарни групи ще се отнесат отговорно към съставянето на правителство с третия мандат и ще направят необходимите компромиси, за да бъде сформирано то. Социалистът постави акцент, че по всяка вероятност едно такова правителство няма да е правителство на БСП, а за него ще поемат отговорността всички, които го подкрепят.

Народният представител от левицата заяви, че социалната политика ще е един от приоритетите, за които ще настоява БСП: „Виждате  колко пъти ние внасяме промените в Кодекса на труда, с които да направим механизъм за изчисляване на минималната работна заплата и на първо гласуване –  от общия консенсус, почти 100% гласувания „за“ Кодекса на труда и този механизъм за минимална работна заплата, сега с различни парламентарни хватки той се отхвърля и го няма дори в дневния ред за тази седмица. Ето това е един от приоритетите, които ще поставим на масата“, каза Гьоков.

Той посочи и други недостатъци в социалната политика, които не търпят отлагане: „Половинчати са решенията в пенсионната система и повишаването на пенсиите, забавиха се прекалено много с компенсациите за високите цени на горивата, след като бяха отменени 0,25 лв. - веднага от 1. януари трябваше да са готови вижданията и на служебното правителство, и на парламента за компенсации към българите. Ето сега се опитваме с промени в Закона за хората с увреждания да решаваме проблемите на ТЕЛК, който не си изпълнява задачите и забавя решенията. Много са нещата в социалната сфера, които могат да бъдат поставени като приоритетни, и които биха могли да обединят мнозинство около тези решения“.

Георги Гьоков твърдо заяви, че не припознава БСП като продължител на политиките на служебното правителство, особено в социалната сфера.  „Това шикалкаване при приемането на механизъм за определянето на минималната работна заплата, липсата на компенсации за българите веднага след отпадането на 0,25 лв. отстъпка за литър гориво и въобще подкрепата на българите по време на криза – не мисля, че е адекватно поведението на служебното правителство“, каза в заключение народният представител от левицата.