Деян Дечев: БСП ще търси онова, което обединява партиите, а не разделителни линии

Янр 18, 2023 Новини БСП в медиите 0 559

18.01.2023 г.

„На заседанието в сряда на Националния съвет на БСП  ще вземем решение какво правим оттук нататък. Имаме план в няколко стъпки, колективният орган трябва да си каже мнението“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Деян Дечев в ефира на NovaNews.

Социалистът посочи, че БСП ще опита да промени подхода, по който се водят разговорите за съставяне на правителство с  третия мандат, като от левицата ще търсят първо нещата, които обединяват партиите и ги карат да работят заедно в името на гражданите и българската държава. 

„Нашата позиция по отношение на предоставянето на военна помощ на Украйна е ясна, но първо трябва да гледаме нещата, които могат да ни обединят, да ни накарат да работим за съставянето на правителство и едва тогава да търсим нещата, които биха ни разделили“, добави той. 

Деян Дечев заяви, че след заседанието на Националния съвет на левицата, БСП ще реши кои партии да покани на разговори. Той добави, че голяма част от лидерите на останалите политически сили вече са заявили, че ще се отзоват на разговори, ако бъдат поканени.

Според Дечев съставяне на правителство с третия мандат ще бъде трудно, но не и невъзможно. „Оттук нататък вариантите са два – или съставяне на правителство с ясни цели,срок на действие и приоритети, или отиване на нови избори“, добави той. 

Народният представител от левицата посочи, че съдебната реформа безспорно е важна тема за всички: „С приемането на първо четене на  закона за миграцията, ние леко отворихме тази врата. Тук до голяма степен отговорността е и на партиите, които залагат съдебната реформа като основен приоритет в тяхната работа. Тук е моментът да се види доколко те наистина искат това, тъй като съдебна реформа без редовно правителство – няма как да стане това“, посочи Дечев.

„Самата Корнелия Нинова заяви, че премиерът трябва да бъде еднакво приет и еднакво отдалечен от всички, така че ще се търси фигура, която да бъде консенсусна, обединяваща и да може да получи необходимата подкрепа“, каза в заключение Дечев.