България трябва да осигури национални доплащания за следващите години за тютюнопроизводителите

Юни 29, 2011 Новини БСП 0 1303

Тютюнопроизводството в България трябва да продължава

Тютюнопроизводството в България трябва да продължава. То е важно за икономиката на страната и има демографско и социално значение. Това заяви депутатът от ПГКБ и секретар на НС на БСП Корнелия Нинова на среща с Асоциацията на тютюнопроизводителите. Пред тях народните представители от левицата представиха Програмата на БСП за развитие на сектор тютюн 2011г.-2015г.

Според социалистите България може и трябва да поиска разрешение за плащане със средства от бюджета за следващите години и да се осигурят т.нар. национални доплащания. От БСП са категорични, че страната ни може да ползва Програмата за развитие на селските райони, но не за да осигурява алтернатива, а за да ползва мярка 112 за създаване на стопанства на млади фермери. От друга страна по мярка 214 могат да се осигурят плащания за отглеждане на култури в необлагодетелствани райони. Много важна мярка, която също може да се ползва, е свързана с новия регламент на Съвета на Европа под номер 72. Той стартира от 2011г. и предлага 484 млн. евро като допълнително подпомагане на тютюнопроизводителните райони. „Правителството може да поиска средства по тази мярка", изтъкна Нинова, но изрази опасенията си, че българското правителство няма намерение да предприеме каквито и да било действия в тази посока.

Нинова отбеляза с възмущение, че в стратегията на правителството в тази област се признава, че географски е трудно да се намери алтернатива на тютюнопроизводството и затова се предлага на хората да ремонтират автомобили и домакинска техника. За разлика от управляващите, левицата желае секторът да продължава да се развива, като се ползват възможните средства от ЕС. Нинова изтъкна, че от сектора в държавния бюджет влизат 1,2 млрд.лв., като българските тютюни са качествени и търсенето им расте. Тя изрази опасенията си, че спирането на тютюнопроизводството и невъзможността да се осигури алтернатива за хората от сектора ще доведе до обезлюдяване на районите и увеличаване на безработицата. По думите й ако се допусне тютюнопроизводството да бъде ликвидирано, 250 000 дка. земя ще останат пустеещи.

Корнелия Нинова увери представителите на Асоциацията, че Коалиция за България ще използва всички парламентарни средства, за да се помогне на хората от сектора и да бъде запазено и развивано тютюнопроизводството. Депутатът от левицата обяви, че в парламента ще пита управляващите дали ще предприемат мерки за нотифициране на помощи и какви национални доплащания се предвиждат за следващата година. Друга стъпка, която социалистите предвиждат, е при обсъждането на Закона за бюджета за 2012г. да настояват да се включат такива суми за национални доплащания, които Европа е разрешила.

Депутатът от ПГКБ Емилия Масларова пое ангажимент да се проучи какви са възможностите по ОП „Човешки ресурси" да се насочат средства към субсидиране на заетостта в селското стопанство, включително в тютюнопроизводството. Народният представител Пенко Атанасов изтъкна, че е важно да се намери механизъм за организация на тютюнопроизводителите при реализацията на продукцията. Според  депутата от ПГКБ Захари Георгиев производителите трябва да търсят форма на коопериране при търсенето на европейски средства.

От Асоциацията изразиха подкрепа за предложенията на БСП. Те потвърдиха, че алтернатива на тютюнопроизводството в България няма. Според тях в противен случай районите, където се гледа тютюн, ще се обезлюдят и хората ще бъдат принудени да търсят поминък другаде. „Ако това е политиката на правителството, много лошо", коментираха от Асоциацията и също дадоха негативна оценка за стратегията на управляващите.