Проф. Румен Гечев: Има шанс за правителство с третия мандат и той трябва да бъде използван

Янр 17, 2023 Новини БСП в медиите 0 457

Това е последен шанс - или съставяме правителство, или обричаме страната на политическа криза поне до средата на 2023 г. Партиите да подходят отговорно

"Има шанс за правителство с третия мандат и този шанс трябва да бъде използван. Това, което зависи от Българската социалистическа партия, ще бъде направено." Това заяви народният представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

Той изрази увереност, че бързо ще се премине към лидерска среща, за която голяма част от другите партии са казали, че ще се отзоват. "Там отговорността вече не е само на БСП. Ние сме медиатор и ще използваме нашия политически опит да посредничим между различните партии, както сме правили неведнъж в предходната управленска коалиция", добави социалистът.

"Предсрочни избори означават до лятото да нямаме правителство, да няма приемане на закони, включително тези, които са ни нужни да получим финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Ще предстоят трудни времена пред България", предупреди проф. Гечев.

"Третият мандат е последен шанс за съставяне на правителство и се надяваме, че всички партии ще подходят отговорно. Това няма да е правителство на БСП. Ако има кабинет, той ще е кабинет на българския парламент", категоричен бе депутатът от левицата.

По думите му социалистите ще се опитат да сближат позициите на различните партии - това е отговорността на БСП, но е и отговорност на другите партии, дали те искат да има правителство.

"Това, че има различия между партиите, не означава, че ние не можем да решим проблеми, които са в хоризонт до 1 година или до местните избори, да приемем законите, които са приели другите страни членки на ЕС. Второ, ние се намираме в ситуация на политическа рецесия, която е обхванала почти половината страни от ЕС. Както те се опитват да намерят решения, така трябва и ние. Тоест има въпроси, по които политическите различия не са толкова фатални", обясни проф. Гечев, добавяйки, че трябва да бъдат поставени цели за успокояване на икономиката, компенсации на бизнеса и домакинствата, бюджет за 2023 г., увеличаване на минималната работна заплата.

"Ако някои от партиите не желаят да се реализират тези цели, те трябва да обяснят на българския народ поради какви причини", подчерта Румен Гечев.

Според него ситуацията в момента е "сега или никога": или сега ще се състави правителство, или страната е обречена на политическа криза поне до среда на годината.

"Независимо от нашите политически различия, българите знаят, че в трудни моменти ние трябва да се обединим, за да решаваме национални въпроси", каза още проф. Гечев.