Филип Попов, БСП: На България ѝ е необходим редовен кабинет, отново ще направим всичко възможно

Янр 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 339

Ще подходим както досега - отговорно и държавнически, категоричен е социалистът

„Решението на президента на кого да връчи третия мандат е на базата на анализ, а не по симпатии и предположения. “БСП за България“ и при предишните пъти, когато ѝ беше връчен мандата, направи всичко възможно, за да се състави правителство. Това обаче не е собствено желание, необходимо е и съгласието на останалите политически субекти. Ние отново ще направим всичко възможно, защото е необходимо на България да има редовен кабинет, особено в тези тежки времена на криза.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Филип Попов в ефира на Euronews.

По думите на социалиста първата стъпка на левицата ще бъде свикването на Национален съвет. „Там ще вземе решение в какви срокове, с кого и по какви теми да преговаряме. Ще подходим както и досега - отговорно и държавнически. Ще поставим на преден план националните приоритети - тези, които обединяват останалите политически субекти и ще оставим встрани разделителните линии“, посочи той. 

Попов определи третия мандат като кризисен и мандат на компромиса. „Към момента не виждам дълбоки разделителни линии с останалите партии по приоритетите, които ние заявихме - за социална политика, образование, здравеопазване, икономика на България. Въпрос на национален приоритет е да се обединим около решаването на проблемите с безработицата, високите цени, ниските доходи, инфлацията, икономиката, бюджетът. Този мандат е в името на България“, категоричен е той.

Левицата ще бави бави мандата докато има възможност за съставяне на правителство. „Когато се види, че няма такава, няма защо да го задържаме. Той беше забавен доста от страна на президента - повече от три месеца“, обясни Попов.

„Нека стартират преговорите. Към настоящия момент има заявки от всички партии, че искат да бъде съставено правителство, това е необходимо за България. Ние сме управлявали с “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“, успяхме да намерим допирни точки с тях, така че се надяваме и на тяхната подкрепа“, каза още той.

По думите на социалиста третият мандат е възможност за БСП и отговорност за всички политически сили в Народното събрание. „От наша страна, и от страна на Корнелия Нинова, се прави всичко необходимо последователно, прозрачно и ясно за излизане от кризата, в която се намира България, включително и политическата. Това става чрез формиране на редовен кабинет около национални приоритети“, смята той.