Ирена Анастасова, БСП: Трябва да намерим нещата, които ни обединяват и са работещи за България

Янр 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 378

Хората искрено искат да се постигне разбирателство и съгласие, за да има правителство

„Такава е преценката на президента Радев да връчи третия мандат на БСП. Това, което ще направим, е да свикаме Националния съвет на партията, за да решим какво ще правим оттук нататък - той трябва да реши.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител от левицата Ирена Анастасова в ефира на БНР. И уточни, че Националният съвет ще прецени с кои парламентарни партии да разговаря левицата. „Ние сме с нагласата да разговаряме с всички“, каза още социалистът.

По думите на Анастасова БСП ще подходи отговорно и ще направи всичко, за да има правителство. „Досегашният подход на ГЕРБ и на “Продължаваме промяната“ не беше работещ и не знам до каква степен бяха искрени. За нас по-важното в момента е развитието на страната“, категорична е тя.

Депутатът от левицата обясни, че партиите ще трябва да се разберат за няколко приоритета, които да изпълнят в определен срок. „Трябва да намерим 4-5 обединяващи неща, които да са работещи за хората в България, за решаване на належащите проблеми. Това например са най-характерните неща за БСП - социалният вектор. По тези проблеми не би следвало от нито една посока да има несъгласие“, смята Анастасова и добави приоритетите в сектор “Икономика“.

„Хората вече искрено искат да се постигне разбирателство и съгласие. Нови избори в момента няма да променят политическата картина“, категоричен е зам.-председателят на левицата.

По думите на Анастасова няма да е сериозно, ако третият мандат не бъде реализиран, вината да бъде хвърляна върху БСП. „Тези, които са имали най-много депутати и са имали най-голямата възможност да създадат около себе си обединение, не успяха. Така че сега не приемам да се вменява вина на БСП за третия мандат, който всички знаят, че е кризисен“, обясни тя.

По думите ѝ в момента информационното пространство е до такава степен замърсено, че хората започват да вярват на какво ли не. „Например, сега да се появи нова партия, за която хората да гласуват. За колко нови партии гласуваха българите в продължение на две години? Панацея ли е една нова партия, за която да гласуваме?“, попита Анастасова и категорично отговори, че не е.