Проявява се твърде много търпение към хулиганското поведение на премиера и към неговото презрение към българските граждани

Юни 28, 2011 Новини БСП 0 1474

  Управляващите водят Селскостопанската академия към ликвидация   Българското общество твърде много проявява търпение към хулиганското поведение на премиера и към неговото презрение към българските граждани

 

Управляващите водят Селскостопанската академия към ликвидация

 

Българското общество твърде много проявява търпение към хулиганското поведение на премиера и към неговото презрение към българските граждани. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по повод изказването на премиера Бойко Борисов, който оприличи българите на неговите кучета. Лидерът на БСП призова  медиите и гражданите да не проявяват повече търпимост към подобно поведение.  По думите му най- добрият начин гражданите да изразят нетърпимостта си към самозабравили се политици е чрез избори. Станишев изтъкна, че няма европейска страна, в която при такива думи на министър-председателя той да оцелее. Председателят на БСП отбеляза, че не очаква премиерът да се извини на българските граждани, въпреки че дължи извинение. Според Станишев фразата на Борисов е квинтесенция на философията на управлението на ГЕРБ. „Тя не е първа, нито ще бъде последна", изтъкна той и припомни изказването на Борисов от 2009г. за лошия човешки материал в страната. Секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова пожела да сподели своя опит с премиера Борисов: „Господин Борисов, много унизително и обидно е да наричате българите кучета, но ако ги смятате за такива, да знаете, че ухапването от тях страшно боли. Лечението е тежко и те изважда извън строя за дълго време. Гответе се през октомври за голяма болка, за продължителна и трудна реанимация на вас и на ГЕРБ". Секретарят на НС на БСП Антон Кутев определи изказването на премиера като тежък политически гаф. „От тук нататък живеем в епохата на кучетата", добави той.

„През последните две години виждаме последователна атака срещу Селскостопанската академия, която цели нейната ликвидация", коментира Станишев. По думите му целта е  приватизация на основните активи на Академията, която разполага с 100 000 дка. земя и над 20 научни института. „Очевиден е интересът на ГЕРБ и на Синята коалиция в тази грозна схема, която се разиграва с участието на Сметната палата", отбеляза Станишев. Той допусна, че е предложена сделка, която включва назначаването на Георги Костов за председател на Академията, приватизация и осигуряване на спокойствието на земеделския министър, като не се внася вот на недоверие. Станишев изрази възмущението си от поведението на Сметната палата, която по думите му в случая служи като политическа изтривалка и инструмент на управляващите. Лидерът на БСП изтъкна, че хората в Академията са обезпокоени от назначаването на Георги Костов за ръководител, защото виждат в негово лице ликвидатор. Станишев увери, че БСП с всички средства ще се противопостави на намерението на управляващите в тази посока.

Сергей Станишев изрази притесненията си от решението за сондажи за шистов газ, което е дадено без ОВОС. По думите му това съдържа много рискове - опасно е за здравето на хората, за водата и за селското стопанство в Североизточна България. Станишев обяви, че още днес общинските съветници на БСП от общините в региона ще инициират дискусии в общинските съвети за предизвикване на местни референдуми. „За да могат хората да се произнесат за това намерение и безотговорно поведение на правителството", обясни Станишев. Той припомни, че в много европейски страни има мораториум върху добива на шистов газ.

По повод претенциите на Волен Сидеров за субсидиите на независимите депутати, лидерът на БСП го призова да се запознае с действащия закон. „Бих попитал господин Сидеров на коя офшорна компания да се преведат тези 50 000лв.", добави Станишев. Той изтъкна, че по- същественият проблем е, че България се управлява от напазарувано от ГЕРБ мнозинство.

Пълния текст на пресконференцията може да прочетете тук >>>