Христо Проданов: Продължаването на политиката на служебния кабинет е немислимо

Янр 15, 2023 Новини БСП в медиите 0 457

Трябва да търсим нещата, които ни обединяват, иначе вървим наникъде

„Президентството явно все още мислят на кого ще дадат мандата и ще решат в последния момент. Това не е правилно, защото трябваше да има малко време за координация. Ние бяхме решили да използваме тази събота и неделя, ако го беше връчил на нас, да съберем Националния си съвет и да решим какви ще бъдат следващите ни действия.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на NovaNews.

„Ние сме една от партиите, която има вероятност да получи третия мандат. Ако това стане, ще направим всичко възможно да има правителство. Това е изключително важно не само за БСП, а за България“, каза още той по отношение на третия мандат.

По думите на социалиста БСП е доказала своята диалогичност в последните няколко кратки парламента. „Ние можем да разговаряме с всички партии, така трябва да бъде в политиката. Всичкото останало противопоставяне е път към никъде. Ако не се достигне такова политическо съгласие, предстои поредица от избори, от които нищо няма да се случи. Българските граждани не очакват това от партиите“, категоричен е той.

Проданов коментира думите на вицепрезидента Йотова, че третият мандат трябва да продължи политиките на служебното правителство: „Коя политика да продължим? Тази, която замразява доходите на българските граждани, която дава оръжия за Украйна, която спира помощите? Тази, която сключва дългосрочни договори за ядрени оставки или купува самолети на чертеж, които ще дойдат евентуално през 2030 г.?“, попита той. Социалистът изрази объркване от приоритети и политиките на президентската институция и даде пример: „Радев преди време ни говореше за войнолюбци, но след това не наложи вето върху решението за износ на оръжия за Украйна.“

Според депутата от левицата служебният кабинет действат когато и както им изнася: „Те не внесоха бюджет за 2023 г. с тезата, че служебно правителство не бива да поема дългосрочни ангажименти. В същото време обаче поемат ангажимент за самолети, които евентуално ще дойдат през 2030 г.“

„За нас е важно да намерим националните приоритети – това, което не ни разделя“, заяви категорично Проданов и допълни: „Въоръжаването на Украйна може да е приоритет на украинското правителство, но не и на българското. Ние сме съпричастни към пострадалите хора от войната. Винаги сме били на позиция, че трябва да им окажем хуманитарна помощ, но не и да въоръжаваме“, категоричен е той.

По думите на социалиста, за да има евентуално някакъв кабинет, той трябва да стане с много задълбочени разговори и съгласие. „Нашата политическа теза, че каквото и да е правителството, то трябва да бъде с политически лица, някой трябва да носи отговорност“, уточни народният представител и допълни, че ако мандатът бъде връчен на “Демократична България“ и бъдат поканени на разговори, от левицата ще се отзоват.

„В този раздробен парламента, ако още в началото поставяш условия, това е път към избори“, заяви Проданов и посочи какво ще направи БСП: „Ще съберем Националния съвет, за да ни даде санкция с кого можем да говорим, при какви условия и с чия подкрепа“, обясни той и представи основните приоритети на левицата, които по думите му не са червени линии за останалите партии – доходите на хората, младите семейства, пенсиите, помощите. „Това е в основата на политиката на БСП, която следваме от години“, каза още народният представител.

Във връзка с взетото решение НС да задължи правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта “Енергетика“, Проданов обясни, че трябва да има желание от страна на ЕК, за да може наистина да се отвори тази глава и да се преговаря.