"Докато земята ни е българска - вечна слава на героите"

Така завършва стихотворениета "Пламък над Разметаница", което прозвуча вчера по повод 67 години от гибелта на 16-те парлтизани в битката в с

Така завършва стихотворениета "Пламък над Разметаница", което прозвуча вчера по повод 67 години от гибелта на 16-те парлтизани в битката в с.Еремия.

Социалисти и антифашисти почетоха паметта на 16-те загинали партизани от дупнишкия отряд „Коста Петров" на паметника в м."Разметаница". На 24 юли 1944г. в м. „Янова чука" в с. Еремия чета от отряда е обкръжена и убита от полиция и войска, предадена от войник от селото.

Народният представител Мая Манолова, областният председател на БСП Валентин Вълов, зам. - председателят на БСП - Кюстендил Иван Каракашки, областният председател на БАС Севдалина Демиревска, както и общинските председатели на БАС в областта дойдоха да се поклонят пред подвига на героите. Там бяха още и младежките председатели на БАС и МО на БСП Николая Иванова и Катерина Янчева. Присъстваха и уредника на къщата - музей на Димитър Благоев, поети, както и на 150 социалисти от цялата област.

„Стоейки на това място си даваме сметка, че трябва да бъдем заедно, както героите. Да се обединим и да спечелим като издигнем най-добрите кандидати  и се поздравим с победата наесен. Нашата задача е да спрем похода на една партия, защото ГЕРБ са вредни за България. А българите станахме най-бедни, най - болни и най - отчаяни в Европа.", това каза на „Разметаница депутатът от БСП Мая Манолова.

Поетесата Елена Алекова рецитира стихотворението си „Моята България", а в заключение каза, че партизаните са наречени атентатори, но те са хората, които са се борили срещу „кафявата чума на човечеството". Но сега наследниците им ги плюят като се срамуват от историята си. А героите все още бранят България от вечността.