Гуцанов към министър Алексиев: От 7 години говорите за жп отсечката “Видин-Медковец“, а още не е готова. България губи милиарди

Заради лоши параметри на основен коридор ли превозвачи предпочитат да преминават през Сърбия и Северна Македония за Гърция, а не през България?, пита Гуцанов

“През 2015 г. Вие, като заместник генерален директор на НКЖИ, говорите за отсечката “Видин-Медковец“, че тя е готова за кандидатстване по MCE. Това е вече преди повече от 7 години. То е във Вашата компетенция. През по-голямата част от последните две години Вие сте министър. Какво е направено по този въпрос?” Това попита народният представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов служебния министър на транспорта Христо Алексиев по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. 

“Автомобилният коридор IV и този железопътен коридор са ключови за страната ни. Тук могат да влязат милиарди в държавата, а ние не го правим. Не може 10 години да не се случва”, уточни той.

Гуцанов обясни, че железопътната отсечка е част от основното трасе по коридор Ориент - Източно Средиземноморие, тя е най-краткият път през държава членка на ЕС и би следвало да е много натоварена и българската държава да печели изключително много от това трасе.

“Какъв е напредъкът в модернизацията на линиите по това трасе Видин-Мездра-София-Благоевград-Кулата, какви са основните параметри и дали заради лошите параметри този основен европейски коридор не се използва от превозвачите и по тази причина предпочитат да преминават през Сърбия и Северна Македония към гръцките пристанища?”, попита още социалистът.