Драгомир Стойнев, БСП: Взехме историческо решение за предоговаряне на Плана за възстановяване в частта енергетика

Янр 12, 2023 Новини БСП в медиите 0 688

С тази стъпка показахме, че когато се обединим, България може да защитава своите интереси

„Миньорите трябва да бъдат спокойни, защото се взе едно сериозно и дори историческо решение. Това е едно обединение между всички политически сили за промяна в Плана за възстановяване и устойчивост.“ Това заяви депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по енергетика Драгомир Стойнев в ефира на БСТВ. Вчера на заседание на комисията беше взето единодушно решение Народното събрание да задължи правителството да предоговори с ЕК Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика.

Социалистът припомни, че това е втората стъпка, а първата и основна за запазване работата на българските миньори бе приета и гласувана по предложение на  БСП още през 2020 г. „Тогава забранихме на правителството да предприеме каквито и да е действия, които да попречат на работата на въглищните централи, с цел гарантиране спокойствието на българските работници в минния сектор“, посочи той.

Стойнев обясни, че по време на вчерашното заседание на Комисията по енергетика депутатите са задължили правителството да предоговори плана именно за намаляването на тези 40% въглеродни емисии спрямо 2019 г. „Тази година е избрана некоректно, зад гърба на БСП и бе внесен документ, който не отговаря на реалността. Считам, че сега ние ще гарантираме спокойствието на българските миньори и на българските граждани, защото няма да има внос на ел. енергия. Ние ще продължаваме да бъдем енергиен център, ще продължим да изнасяме нашата ел. енергия, ще печелим средства и съответно ще има пари за българските домакинства. С тази стъпка показахме, че когато се обединим, България може да защитава своите интереси“, заяви депутатът от левицата.

По думите на социалиста БСП многократно в сектор “Енергетика“ е действала в посока да защитава държавния интерес. „Винаги, когато БСП е управлявала, се е вдигала два пъти цената на въглищата, два пъти са се увеличавали заплатите на българските миньори. Именно модернизирането и купуването на нови багери, които бяха толкова необходими в мини “Марица-Изток 2“, благодарение на управлението на БСП“, припомни той и допълни, че само една социално-отговорна партия може да разбира не само ежедневието, но и бъдещето на българските граждани и българската икономика.

Стойнев коментира, че предстоят дебати по темата в пленарната зала, но няма да има очакваното напрежение между народните представители. „Показваме на обществото, че когато политиците се съгласяваме с определени социални политики, нещата в България може да се случат“, заключи той.